Magazin 14.09.2015.

Izložba u NUB RS: “Vedrine i sete Branka Ćopića”

ČITANJE: 1 minuta
branko copic

Povodom 100. godišnjice rođenja  velikog pisca Branka Ćopića, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, u toku je izložba pod nazivom „Vedrine i sete Branka Ćopića“.

Izložba prikazuje čitav niz, do sada neobjavljenih, dokumenata, fotografija i arhivske građe, koju je sam pisac zavještao Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu.

Prateći ključne momente iz života i stvaralaštva predstavljeni su: djetinjstvo u Hašanima, odrastanje i školovanje u Bihaću i Banjaluci, studije u Beogradu i počeci književne karijere, zatim boravak u partizanima, poslijeratni period, rad u uredništvu časopisa „Pioniri“, saradnja sa satiričnim časopisom „Jež“, objavljivanje „Jeretičke priče“, koja je značila i početak sukoba sa Gradskim komitetom Saveza komunista, objavljivanje romana i zbirki priča, putovanje u Rusiju, izbor za redovnog člana SANU, obilježavanje jubilarne 1975. godine (60 godina života i 40 godina stvaralaštva), kao i potresni dnevnički zapisi koji svejdoče o Ćopićevom tragičnom kraju.

NUB RS je izložbu organizovala u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda.

Izložba  „Vedrine i sete Branka Ćopića“ biće otvorena do 2. oktobra ove godine.