Magazin 05.12.2020.

Izložba “Volare” Bose Ostić otvorena u Banskom dvoru

ČITANJE: 3 minute

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora otvorena je izložba „Volare“, Bose Ostić dobitnice nagrade Plaketa Banskog dvora za 2019/2020. godinu. Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja se već treću godinu za redom dodjeljuje najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Plaketu Banskog dvora akademskoj slikarki Bosi Ostić uručio je direktor Banskog dvora Mladen Matović. O postavci su govorili i urednik likovnog programa Banskog dvora Slobodan Vidović i prof. dr Miroslav Drljača.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra, a posjetici će biti u prilici da vide 12 slika i pet instalacija.

-Prije svega želim da se zahvalim Banskom dvoru na ovoj nagradi i na jednoj vrlo profesionalnoj saradnji – naglasila je Ostićeva.

Slike i instalacije koje prati naziv „Volare“ što u prevodu znači „Letjeti“ predstavljaju vlastito istraživanje i traganje za beskonačnim plaventilom i svega onoga što se nalazi na njemu i ispred njega. Koncepirane tako da akcenat bude baziran na različitosti formata slika koje posmatrača dovode do tačke gdje „oblaci postaju oblici“.

-Glavna tema moje izložbe i mog rada jeste nebo, oblaci i uopšte nebeska prostranstva. Ova tema me zainteresovala nekad na četvrtoj godini studija i to je ono što samistraživala, a Plaketa Banskog dvora i ova izložba su rezultat mog rada – kazala je Bosa Ostić koja je ovu izložbu pripremala godinu dana.

Najfascinantnije u temi neba je, kako kaže ova umjetnica, njegova daljina.

-Ta distanca i nedostižnost je ono što me privuklo ovoj temi, a kada je nešto nedostižno, obično to priželjkujemo da upoznamo – dodala je Ostićeva.

Prikazani minimalistički oblaci svedeni na osnovne boje, strani i daleki, realni i nerealni praćeni su „neon svjetlom“.

-Uvijek sam težila da svoj rad predstavim kao inovativan. Iz tih razloga nisam se zadržala samo na tehnici ulje na platnu, dodala sam neon svjetlo, koje se kroz slike provlači i vezuje. Takođe tu su i instalacije. Svaka može biti dio ove serije slika, a zainteresovali su me i dvodimenzionalni oblaci na kojima se takođe prikazuje neon svjetlo. Rekla bih da je to neon svjetlo nešto što je specifično za ovu izložbu – kazala je umjetnica.

Odlazeći dalje od vidljivog i prepoznatljivog, Bosa svoj umjetnički i misaoni let, kako je rekao profesor Drljača, usmjerava ka vlastitom bogatstvu potisnutog i zaboravljenog i tako pred nas donosi lično viđenje unutrašnjih kosmičkih prostora.

-Izloženi radovi govore o marljivosti, hrabrosti, odlučnosti, senzibilitetu pri odabiru motiva i želji za stvaranjem novog. Pred nama je umjetnica koja likovno promišlja viđeno. Teško je predviđeti umjetnički put, no put Bose Ostić zasigurno nagovještava uspjeh, a mi se nadamo da ćemo biti svjedoci njenog neumornog traganja i otkrića u nepreglednim prostorima zemlje i neba –zaključio je on.

(banjaluka.net)