Izmjena režima saobraćaja tokom “Vivia Run&More Weekenda”

Banjaluka će od 19. do 21. aprila biti domaćin jednog od najznačajnijih trkačkih festivala u regionuVivia Run&More Weekend-a”. Tokom održavanja manifestacije biće održano šest trka: GoPro RMC Banjaluka Half Marathon, 10k, 5k Team Run GDrive, Color Fun Runzabavna trka, School Runškolska trka i Tropic Bambini maratondječija trka.

S obzirom na termine održavanja ovih trka u Banjaluci je tokom ovog trkačkog vikenda predviđena izmjena režima saobraćaja u vidu potpunih obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama.

Imajući s jedne strane u vidu, neophodnost kontrole saobraćaja radi sigurnosti trkača, a s druge strane ulogu saobraćaja i potrebe korisnika, izmjena režima odvijanja saobraćaja će biti svedena na najmanju moguću mjeru.

Donosimo vam detaljan plan obustave saobraćaja tokom održavanja festivala.

Obustava saobraćaja – petak, 19. april 2019. godine:

1. Tokom održavanja School Run – školske trke (start 13:30 časova) predviđena je obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama i to u vremenu od 12.00 do 15.30 časova:

 • Ulica Kralja Petra I Karađorđevića na dijelu od Ulice Vuka Karadžića do Bulevara cara Dušana – potpuna obustava saobraćaja.
 • Bulevar cara Dušana – Tržnička, na dijelu od Kralja Petra I Karađorđevića do Ulice Đure Daničića – potpuna obustava saobraćaja.

Korekcije u javnom prevozu putnika:

Autobusi koji saobraćaju dijelom ulice Kralja Petra I Karađorđevića u kojem je obustavljen saobraćaj biće preusmjereni ulicom Vuka Karadžića, dio od Kralja Petra I Karađorđevića do Vidovdanske, dalje Vidovdanskom ulicom do Kninske, Kninskom ulicom do Bulevara cara Dušana, Bulevarom cara Dušana i dalje postojećom trasom.

2. Tokom održavanja Color Fun Run – zabavne trke (start 19 časova) predviđena je obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama i to u vremenu od 18.00 – 20.30 časova:

 • Ulica Kralja Petra I Karađorđevića na dijelu od Ulice Vuka Karadžića do Bulevara cara Dušana – potpuna obustava saobraćaja.
 • Bulevar cara Dušana – Tržnička , na dijelu od Kralja Petra I Karađorđevića do Ulice Đure Daničića – potpuna obustava saobraćaja.

Korekcije u javnom prevozu putnika:

Autobusi koji saobraćaju dijelom ulice Kralja Petra I Karađorđevića u kojem je obustavljen saobraćaj biće preusmjereni ulicom Vuka Karadžića, dio od Kralja Petra I Karađorđevića do Vidovdanske, dalje Vidovdanskom ulicom do Kninske, Kninskom ulicom do Bulevara cara Dušana, Bulevarom cara Dušana i dalje postojećom trasom.

Obustava saobraćaja – subota, 20. april 2019. godine:

1. Tokom održavanja RMC Banja Luka Half Marathon-a, Prointer 10k trke i G-Drive 5k Team Run – timske trke (start u 9 časova) predviđena je obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama i to u vremenu od 08.00 – 12.30 časova:

 • Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice Dr Mladena Stojanovića do Ulice Patre.
 • Bulevar cara Dušana, od kružnog toka “Lauš” preko Tržničke ulice do Ulice Đure Daničića.
 • Jovana Dučića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Srpskih pilota.
 • Srpskih pilota, na dijelu od Ulice Jovana Dučića do Ulice Milana Radmana.
 • Milana Radmana, na dijelu od Srpskih pilota do Ulice Prvog krajiškog korpusa.
 • Prvog krajiškog korpusa, na dijelu od Vidovdanske do Ulice Kralja Petra II.
 • Kralja Petra II, na dijelu od Prvog krajiškog korpusa do Trive Amelice.
 • Trive Amelice, na dijelu od Ulice Kralja Petra II do Ulice Dr Mladena Stojanovića.
 • Dr Mladena Stojanovića, Olimpijskih pobjednika.
 • Gundulićeva, Aleja sv. Save u dijelu od Gundulićeve do Narodnog pozorišta.
 • Gavre Vučkovića.
 • Majke Jugovića, na dijelu od Ulice Gavre Vučkovića do Bulevara vojvode Stepe Stepanovića.
 • Bulevar vojvode Stepe Stepanovića na dijelu od Majke Jugovića do Cara Lazara.
 • Cara Lazara na dijelu od Bulevara vojvode Stepe Stepanovića do Patre.
 • Patre.
 • Vidovdanska.
 • Kninska, na dijelu od Vidovdanske do Bulevara cara Dušana.

Korekcije u javnom prevozu putnika:

 • Linije 1, 6, 13b, 17a, 20 se preusmjeravaju u ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit.
 • Linije 3, 3b, 9b, 14 se preusmjeravaju na Rebrovački most, Istočni tranzit, ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit do kružnog toka kod Gimnazije i nazad.
 • Linija 8 se preusmjerava u ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit, Omladinska, Bolanog Dojčina.
 • Linije 10, 13, 13a, 13c se preusmjerava u ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit do kružnog toka kod Gimnazije i nazad.
 • Linije 12, 13p, 19, 39, 39a se preusmjeravaju u ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit do kružnog toka kod Gimnazije i nazad.
 • Linija 14g se preusmjerava na Rebrovački most, Istočni tranzit.
 • Linija 9 se skraćuje iz smjera Desne Novoselije do TO Bema.
 • Javni prigradski prevoz iz smjera juga (Lijeva Novoselija) se preusmjerava u ulice Bolanog Dojčina, Omladinsku, Zapadni tranzit, Ivana Gorana Kovačića.
 • Javni prigradski prevoz iz smjera Potkozarja se spreusmjerava u ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit do kružnog toka kod Gimnazije.
 • Javni prigradski prevoz iz smjera Bronzanog Majdana se preusmjerava na Zapadni tranzit ulica Ivana Gorana Kovačića.
 • Javni republički prevoz iz smjera Čelinca se preusmjerava na Rebrovački most, Istočni tranzit.
 • Javni republički prevoz iz smjera Laktaša se preusmjerava u ulicu Ivana Gorana Kovačića, Zapadni tranzit.
 • Javni republički prevoz iz smjera juga (Lijeve Novoselije) se preusmjerava u ulice Bolanog Dojčina, Omladinska, Zapadni tranzit i Ivana Gorana Kovačića.

2. Tokom održavanja Tropic Bambini maratona predviđena je obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama i to u vremenu od 12.00 – 14.00 časova:

 • Bulevar cara Dušana – Tržnička ulica , na dijelu od Ulice Teodora Kolokotronisa do Ulice Đure Daničića – potpuna obustava saobraćaja.

Korekcije u javnom prevozu putnika:

Ulicom u kojoj je obustavljen saobraćaj ne saobraćaju autobusi javnog prevoza putnika, te obustava ne utiče na javni prevoz putnika.

Važna napomena:

Tokom postavljanja “Startne zone” odnosno kapija za start svih trka festivala koje je planirano 18. aprila predviđena je obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama i to u vremenu od 18.00 časova – 18.04.2019. do 18.00 časova – 20.04.2019. :

 • Ulica Kralja Petra I Karađorđevića na dijelu od Ulice Vuka Milana Tepića do ulice Marije Bursać – potpuna obustava saobraćaja.

Korekcije u javnom prevozu putnika:

 • Autobusi koji saobraćaju dijelom ulice Kralja Petra I Karađorđevića u kojem je obustavljen saobraćaj budu iz smjera sjevera preusmjereni u Ulicu Milana Tepića u kojoj će za vrijeme obustave saobraćaja biti zabranjeno parkiranje vozila, te dalje u Kninsku ulicu i Bulevar cara Dušana, te dalje postojećom trasom, a iz smjera juga u Bulevar cara Dušana, Kninsku i Vidovdansku ulicu, te Ulicom Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje