Vijesti 27.10.2022.

Izvedena pokazna vježba: Pokazali spremnost u slučaju zemljotresa

ČITANJE: 3 minute

Povodom obilježavanja 53. godišnjice i sjećanja na zemljotres, danas  je u Tehničkoj školi izvedena metodsko-pokazna vježba o temi zemljotres i požar u školi – u organizaciji Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac kazala je da iako je razorni zemljotres pogodio naš grad prije 53 godine i danas treba da budemo oprezni.

-Moderan čovjek je danas više nego ikada nepripremljen na to i ne razmišlja o tome koliko je priroda moćna i bez obzira na sva tehnološka dostignuća, ipak situacija je uvijek takva da moramo da budemo spremni jer je priroda jača od svega. S njom ne možemo da se borimo, ali možemo da radimo na to da u kontinuitetu budemo spremni na to što će se eventualno desiti i to nam je veoma važno. Ova pokazna vježba je samo jedna od tih preventivnih aktivnosti  – naglasila je savjetnica Savić – Banjac.

Foto: V. Ševčuk

Kako je istakla, Grad radi sve što je u njegovoj moći i nastaviće da alarmira i druge kako bi bili što spremniji u slučaju nekih neželjenih situacija.

U realizaciji današnje vježbe učestvovali su: zaposleni i učenici Tehničke škole, Profesionalna teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Banja Luka, JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka, ZU „Firena“ – Specijalistička ambulanta, volonteri Crvenog krsta Banja Luka, te pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su regulisali saobraćaj u ulici oko škole.

Miroslav Malinić, komandant Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Banja Luka kazao je da su i tokom današnje vježbe pokazali izuzetnu spremnost jedinice.

-Vježbu su u većini izveli pripravnici vatrogasci, naše mlade snage koje su pokazale rezultate višemjesečne obuke u našoj jedinici – naveo je Malinić.

Direktorica Tehničke škole Kristina Mrđa rekla je da je vježba bila od izuzetnog značaja kako bi se podigla svijest o o važnosti, značaju i opasnosti vanrednih situacija.

-Procijenili smo osposobljenost zaposlenih i učenika ove škole, opreme sa kojim rasplažemo. Imali smo probe dava dana i evo danas vježbu kojom smo izuzetno zadovoljni – zaključila je ona.

Vesna Šipka, stručni saradnik za planove zaštite i spasavanja od elementarne nepogode i druge nesreće u Odsjeku za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Banja Luka kazala je da su svi učesnici u vježbi danas pokazali procedure, koje su za njih predviđene u ovakvim situacijama.

Gvooreći o tome kako se treba ponašati u slučaju zemljotresa, ona je istakla da je najvažnije sačuvati racionalno ponašanje, spriječiti paniku i ne pokušavati napustiti objekat dok traje podrhtavanje tla.

-Zatim potrebno je zauzeti zaštitni polažaj koji znači čučnuti ili kleknuti, okrenuti se licem ka podu da se zaštitite od fragmenata stakla ili predmeta koji eventualno padaju i staviti ruke na glavu. Nakon što se završi trešnja tla, napustiti objekat i udaljiti se od njega – kazala je ona.