Biznis 24.03.2021.

Izvoz iz Srpske veći od pola milijarde, povećane narudžbe iz inostranstva

ČITANJE: 3 minute

Izvoz iz Republike Srpske u protekla dva mjeseca iznosio je 580 miliona KM, što je za 36 miliona, odnosno 6,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a privrednici u Srpskoj su i za naredni period optimistični, što argumentuju činjenicom da su povećane narudžbe iz inostranstva.

U poslovnoj zajednici, naime, očekuju dobar trend i u predstojećim mjesecima, ukoliko se nešto drastično ne desi po pitanju pandemije, pišu Nezavisne.

Kako kažu u Privrednoj komori Republike Srpske, prema dostupnim informacijama, najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske ne smanjuju, već čak i povećavaju narudžbe, prije svega kada se govori o metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

U Komori ističu da su čak i obućari sklopili dosta ozbiljne ugovore.

“Kada je riječ o 2019. godini, ona je u odnosu na 2018. imala negativne pokazatelje po svim podacima, tako da smo 2019. imali izvoz manji za 500 i nešto miliona u odnosu na 2018. Dakle, 2020. godina je počela sa niskom osnovom, tako da je oporavak privrede počeo u prva dva-tri mjeseca prošle godine”, kaže za “Nezavisne” Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Taj pomak koji se desio prekinut je pandemijom virusa korona, pa je drugi kvartal prošle godine bio izuzetno loš zbog problema koji su imali najveći spoljnotrgovinski partneri Srpske, poput Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

“Onda, na svu sreću, došlo je do oporavka privrede EU, tako da su mnoga preduzeća u drugom i trećem kvartalu prošle godine imala povećan izvoz, a čak su neka imala i bolje rezultate nego 2019. Takav trend se nastavio i u ovoj 2021. godini. Dakle, trend oporavka evropske privrede nastavio se u prvom kvartalu 2021. godine”, rekao je Ćorić.

Radenko Bubić, predsjednik Udruženja poslodavaca tekstilne i kožarskoprerađivačke industrije RS, kaže da prva tri mjeseca ove godine i nisu toliko dobra za obućare, ali je situacija ipak ohrabrujuća.

On je na čelu preduzeća “Dermal” Kotor Varoš, koje svoje proizvode šalje u brojne evropske zemlje.

“Mi izvozimo u Njemačku, Austriju, Slovačku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju. Kod nas se stanje malo stabilizovalo i mislim da bi trebalo da bude dobro, ali ne znam šta će se dešavati na tržištu u Evropi, to niko ne može procijeniti”, rekao je Bubić za “Nezavisne novine”.

Optimističan je i Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, koji potvrđuje ono što su nam rekli u Privrednoj komori RS, a odnosi se na ohrabrujuće stanje kada je riječ o metalskoj industriji.

“Što se tiče metalske industrije, potvrđujem to što vam je rekao kolega Ćorić. Naša preduzeća iz ovog sektora uglavnom su izvozno orijentisana. Nedavno sam informisan da ta preduzeća uglavnom imaju dovoljno ugovora za proizvodnju i više u odnosu na prošlu godinu. To nam daje veliki optimizam za naredni period”, rekao je Peulić za “Nezavisne novine”.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, osim što se u protekla dva mjeseca povećao izvoz iz Srpske, smanjen je i uvoz u RS.

“Tokom januara i februara ostvaren je uvoz u vrijednosti od 668 miliona KM, što je za 5,5 odsto manje nego u periodu januar – februar 2020. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 86,9 odsto”, saopštili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

U protekla dva mjeseca najviše se izvozilo u Hrvatsku, i to u vrijednosti od 95 miliona KM, te u Italiju, u iznosu od 81 milion KM.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 111 miliona KM, te iz Italije, u vrijednosti od 98 miliona KM.

(E.M)

Oznake: izvoz