Vijesti 28.02.2018.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ – počinje realizacija projekata u Banjoj Luci

ČITANJE: 1 minuta

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, zajedno sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ambasade Švajcarske u BiH, obišao je danas banjalučku Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ u MZ Rosulje, gdje će uskoro započeti realizacija projekta sanacije sanitarnih čvorova koji će biti sproveden u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Amidžić i delegacija UNDP-a posjetili su danas i Saračicu gdje će biti izgrađen trotoar u dužini od 500 metara, takođe u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

– Vrijednost projekta sanacije sanitarnih čvorova u OŠ „Aleksa Šantić“ iznosi 28.500 KM, dok će u sanaciju trotoara u Saračici biti uloženo 32.750 KM. Projekat ima za cilj da podstakne građane na što veći aktivizam radi rješavanja problema u mjesnim zajednicama i povezivanja sa jedinicom lokalne samouprave – rekao je Amidžić.

Podsjećamo, u Banjoj Luci su odobreni projekti šest mjesnih zajednica. Osim obnove sanitarnih čvorova u OŠ „Aleksa Šantić“ i izgradnje trotoara u Saračici, još su odobreni  projekti: Šargovac – projekat izgradnje sportske balon hale; Lauš 2 – izgradnja igrališta za djecu; Česma – dogradnja i opremanje učionice u osnovnoj školi; Paprikovac – sanacija asfalta na dijelu Ulice Davida Štrpca. Odobreni projekti, koje su delegirali savjeti mjesnih zajednica, ukupne su vrijednosti 172.245 KM, od čega učešće Grada u njihovom sufinansiranju iznosi oko 73.750 KM.

Inače, projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojem se Grad Banja Luka pridružio u maju prošle godine, zajednički je projekat Vlade Švajcarske i Vlade Švedske, a UNDP ga u BiH realizuje od 2015. godine.