Magazin 09.02.2016.

Japanci grade najvišu zgradu na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
japan zgrada
Japanci namjeravaju da u Tokiju izgrade najvišu zgradu na svijetu, čak duplo višu od Burdž Kalife, koja je sa svojih 828 metara trenutno najviša na svijetu.

Novo čudo arhitekture koje Japanci namjeravaju da izgrade trebalo bi da bude visoko oko 1.700 metara, a u njoj bi živjelo 55.000 ljudi. Izgradnja te zgrade planirana je u jugoistočnom dijelu Japana.

Kako prenosi Architectural Digest planirana zgrada bi trebalo da se zove “Sky Mile Tower”, imaće šestostranu osnovu i biće okružena vještačkim ostrvima, koja će imati funkciju zaštite Tokija od poplava, a cijeli taj region biće i dom za pola miliona ljudi.

Glavni dizajneri i arhitekte ove zgrade biće kompanije Kohn Pedersen Fox i Leslie E. Robertson. Završetak izgradnje planiran je do 2045. godine. Na vještačkim ostrvima planirana je izgradnja vjetroelektrane, postavljanje solarnih panela i farme algi, što bi trebalo da bude dovoljno za proizvodnju električne energije.

U kompleksu zgrade planirana je izgradnja svih neophodnih pratećih objekata, poput tržnih centara, restorana, hotela, biblioteka, bolnica i drugih objekata.

(N.N/TheSun)