Japanci stvorili potpuno funkcionalne bubrege

vjestacki bubreg

vjestacki bubreg

Japanski naučnici napravili su potpuno funkcionalne vještačke bubrege, koji, poput prirodnih, izlučuju i ispuštaju mokraću.Prvi laboratorijski bubrezi usađeni su svinjama i štakorima i radili su kao prirodni.

Do sada, vještački bubrezi nisu mogli da izlučuju mokraću pa se ona u njima samo kupila. Međutim, japanski tim riješio je problem tako što je napravio dodatne sisteme “odvoda”.

Dr. Takaši Joko i njegove kolege vještačke organe prave iz matičnih ćelija.
Ali, umjesto da prave samo bubrege, oni su stvorili i kanal za odvod mokraće te vještački mjehur.

Kada su sve zajedno uvezali u jedinstveni sistem i povezali ga sa prirodnim mjehurom životinja, organ je funkcionisao jednako dobro kao prirodni.

Mokraća se izlučivala prvo u vještački mjehur, a potom u prirodni.

Eksperiment je prvo potvrđen na štakorima, a potom i na “složenijim svinjama”.

U radu objavljenom u časopisu “PNAS” autori navode da će prije eksperimenata na ljudima proći još nekoliko godina, ali da ovaj uspjeh postavlja nove smjernice prema konačnom cilju – stvaranju vještačkih organa za transplantaciju.

Mnogi pacijenti širom svijeta čekaju na transplantaciju bubrega. U NJemačkoj se bubreg čeka oko četiri godine u prosjeku, a u Velikoj Britaniji zbog nedostatka bubrega svake godine umre 350 ljudi.

(Agencije)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i