Jedinstveno tržište: Evropski parlament izglasao ukidanje rominga

roming

Evropski parlament izglasao je danas ukidanje rominga i neutralnost interneta. To znači da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne smije biti skuplji od 5 evrocenti, a SMS maksimalno može koštati dva evrocenta.

Evropski parlament danas je izglasao postupno ukidanje rominga u sklopu paketa Jedinstveno evropsko tržište za elektronske komunikacije.

Roming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. je pojeftinio za oko 91 odsto. Grupa socijalista i demokrata u evropskom parlamentu je odredila potpuno uklanjanje rominga svojim strateškim prioritetom i nakon dvije godine je postignut kompromis sa Vijećem. Direktiva će u potpunosti stupiti na snagu 15. juna 2017.

– Potrošači se često žale da im je taj datum predaleko, ali prelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest je da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne smije biti skuplji od 5 centi (6 dinara) , a SMS maksimalno može koštati dva centa (2.4 dinara) – objasnila je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Prigovore na prijedlog su imale manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje ljevice i evroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijele amandmane kojima traže brisanje cijelog teksta.

Povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip je rekao kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odložiti datum uspostavljanja rominga.

Najveća zamjerka tekstu je činjenica da Vijeće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže.

Značajni elementi za mrežnu neutralnost su ipak isposlovani, a izvjestilac je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju gdje su morali da odluče hoće li prihvatiti roming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom su podržali kompromis, i odbacili sve amandmane.

Stoga su zastupnici izglasali i nova pravila o neutralnosti interneta u cijeloj Evropskoj uniji.

Neutralnim internetom smatra se internet veza u kojoj telekomunikaciona kompanija koja daje tu uslugu ne usporava i ne blokira određene sadržaje.

Prijedlog Evropske komisije ide za tim da se zabrani diskriminacija i omogući neutralnost interneta, ali isti prijedlog dopustio bi telekomukacionim kompanijama da daju veću brzinu surfovanja korisniku koji više plati. Evropski parlament, Vijeće EU i Komisija pregovaraju o konačnoj verziji zakona.

(Vecernji.hr)

START U PREMIJER LIGI: Borac ispustio dva gola prednosti u meču sa Širokim Brijegom

Nogometaši Širokog Brijega dočekali su večeras na stadionu Pecara u 20. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine banjalučki Borac, a susret je završen rezultatom 2:2. Borac je došao do vodstva nakon samo osam minuta igre. Marko Mirić je šutirao, a Martin Zlomislić odbranio udarac. Lopta je opet došla do srbijanskog nogometaša koji je uposlio Stojana

RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih. Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude

DODIK: Nakon slučaja “Osmica”, Univerzitet za poslovne studije pod hitno zatvoriti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma. “Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”. Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici

OPOZICIJA O ZEMLJIŠTU U CENTRU: Šteta 100 miliona KM, katastrofa za Banjaluku

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine

Predložen pritvor za Branka Lazića

Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Branka Lazića (29) iz Gradiške za koga se sumnja da je prije dva dana nožem povrijedio J.G. (39). Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, saopšteno je iz Okružnog

NOVA APLIKACIJA: Sa par klikova do porodičnog ljekara

Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara sa par klikova na mobilnom telefonu. Dom zdravlja je već u poodmaklnoj fazi testiranja aplikacije nazvane “E-čekaonica“, nove mogućnosti za naručivanja na zdravstveni pregled.