Jedinstveno tržište: Evropski parlament izglasao ukidanje rominga

roming

Evropski parlament izglasao je danas ukidanje rominga i neutralnost interneta. To znači da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne smije biti skuplji od 5 evrocenti, a SMS maksimalno može koštati dva evrocenta.

Evropski parlament danas je izglasao postupno ukidanje rominga u sklopu paketa Jedinstveno evropsko tržište za elektronske komunikacije.

Roming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. je pojeftinio za oko 91 odsto. Grupa socijalista i demokrata u evropskom parlamentu je odredila potpuno uklanjanje rominga svojim strateškim prioritetom i nakon dvije godine je postignut kompromis sa Vijećem. Direktiva će u potpunosti stupiti na snagu 15. juna 2017.

– Potrošači se često žale da im je taj datum predaleko, ali prelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest je da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne smije biti skuplji od 5 centi (6 dinara) , a SMS maksimalno može koštati dva centa (2.4 dinara) – objasnila je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Prigovore na prijedlog su imale manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje ljevice i evroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijele amandmane kojima traže brisanje cijelog teksta.

Povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip je rekao kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odložiti datum uspostavljanja rominga.

Najveća zamjerka tekstu je činjenica da Vijeće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže.

Značajni elementi za mrežnu neutralnost su ipak isposlovani, a izvjestilac je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju gdje su morali da odluče hoće li prihvatiti roming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom su podržali kompromis, i odbacili sve amandmane.

Stoga su zastupnici izglasali i nova pravila o neutralnosti interneta u cijeloj Evropskoj uniji.

Neutralnim internetom smatra se internet veza u kojoj telekomunikaciona kompanija koja daje tu uslugu ne usporava i ne blokira određene sadržaje.

Prijedlog Evropske komisije ide za tim da se zabrani diskriminacija i omogući neutralnost interneta, ali isti prijedlog dopustio bi telekomukacionim kompanijama da daju veću brzinu surfovanja korisniku koji više plati. Evropski parlament, Vijeće EU i Komisija pregovaraju o konačnoj verziji zakona.

(Vecernji.hr)

Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast. Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna. “Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,