Biznis 27.10.2015.

Jedinstveno tržište: Evropski parlament izglasao ukidanje rominga

ČITANJE: 2 minute
roming
Evropski parlament izglasao je danas ukidanje rominga i neutralnost interneta. To znači da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne smije biti skuplji od 5 evrocenti, a SMS maksimalno može koštati dva evrocenta.

Evropski parlament danas je izglasao postupno ukidanje rominga u sklopu paketa Jedinstveno evropsko tržište za elektronske komunikacije.

Roming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. je pojeftinio za oko 91 odsto. Grupa socijalista i demokrata u evropskom parlamentu je odredila potpuno uklanjanje rominga svojim strateškim prioritetom i nakon dvije godine je postignut kompromis sa Vijećem. Direktiva će u potpunosti stupiti na snagu 15. juna 2017.

– Potrošači se često žale da im je taj datum predaleko, ali prelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest je da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne smije biti skuplji od 5 centi (6 dinara) , a SMS maksimalno može koštati dva centa (2.4 dinara) – objasnila je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Prigovore na prijedlog su imale manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje ljevice i evroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijele amandmane kojima traže brisanje cijelog teksta.

Povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip je rekao kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odložiti datum uspostavljanja rominga.

Najveća zamjerka tekstu je činjenica da Vijeće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže.

Značajni elementi za mrežnu neutralnost su ipak isposlovani, a izvjestilac je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju gdje su morali da odluče hoće li prihvatiti roming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom su podržali kompromis, i odbacili sve amandmane.

Stoga su zastupnici izglasali i nova pravila o neutralnosti interneta u cijeloj Evropskoj uniji.

Neutralnim internetom smatra se internet veza u kojoj telekomunikaciona kompanija koja daje tu uslugu ne usporava i ne blokira određene sadržaje.

Prijedlog Evropske komisije ide za tim da se zabrani diskriminacija i omogući neutralnost interneta, ali isti prijedlog dopustio bi telekomukacionim kompanijama da daju veću brzinu surfovanja korisniku koji više plati. Evropski parlament, Vijeće EU i Komisija pregovaraju o konačnoj verziji zakona.

(Vecernji.hr)