Vijesti 25.02.2016.

Jedna kuća u Banjaluci bude prodata u dva mjeseca

ČITANJE: 2 minute
kuca
Prodaja kuća na području grada nikada nije bila lošija, jer, kako kažu iz agencija za nekretnine, jednu kuću prodaju u dva ili za nekoliko mjeseci.

-Veoma je mala zainteresovanost za kupovinu kuća, u toku jednog mjeseca imamo možda deset poziva da bi neko kupio kuću, dok se u dva mjeseca desi da prodamo jednu- rekao je Petar Zec, direktor Agencije “BS invest”.

Dodao je da je ponuda kuća zaista velika, ali je mala potražnja.

-Razlog za mali procenat prodaje kuća je i to što većinu kuća treba obnoviti ili je novi vlasnici žele prilagoditi svojim potrebama i estetskim kriterijumima, a razlog tome su i njihove velike kvadrature- rekao je Zec.

Iz agencija za nekretnine se slažu da na tržištu nekretnina u Banjaluci vlada pomama za manjim stanovima, dok na desetine prodavaca jednospratnih i višespratnih kuća bezuspješno pokušavaju da izvuku  makar dio cijene od uloženog građevinskog materijala.

-Iako je izbor kuća na tržištu nekretnina veliki, slaba je prodaja zbog manjka interesa, a i većina potencijalnih kupaca izbjegava kuće jer one iziskuju dodatna ulaganja- kažu iz Agencije “Fakom”.

Ističu da se desi da prođe i nekoliko mjeseci dok prodaju jednu kuću u užem centru ili u prigradskom naselju, dok je situacija sa stanovima drugačija.

-Na prodaju su trošne kuće u užem centru grada, gdje je Regulacionim planom predviđena gradanja poslovnih objekata, dok kuće na periferiji, čija je vrijednost oko 300.000 KM, ne možemo prodati ni za 100.000 KM- rekao je Manojlo Popović, vlasnik Agencije “Senzor”.

Što se tiče cijena, na primjer kuća u Rosuljama do 200 kvadratnih metara plus plac od 400 kvadrata košta 270.000 KM, kuća u Mađiru od 76 kvadrata je 76.000 KM, u Dragočaju od 80 kvadrata je 66.360 KM i slično.

Banjalučanin Duško R. rekao je da je odlučio kupiti parcelu van grada, tako da je za kompletnu papirologiju i izgradnju kuće od 260 kvadrata dao isto novca koliko bi dao za stan u užem dijelu grada.

-Supruga i ja smo dugo tražili stan, ali smo pri obilasku shvatili da su stanovi mnogo skupi u odnosu na kuće i parcele koje su malo udaljenije od grada. Odlučili smo se za gradnju kuće- rekao je Duško.

(NN)