Magazin 14.01.2016.

Jedna namirnica je dovoljna da budete zdravi kao dren!

ČITANJE: 1 minuta
cvekla sok
Da biste uspješno izliječili malokrvnost, detoksikovali organizam, ojačali imunitet i povećali izdržljivost i nivo energije, potrebno je samo da u svakodnevnu ishranu uvedete jednu namirnicu – cveklu!

Ova super namirnica je izuzetno popularna kod sportista, jer povećava izdržljivost kod vježbanja i ima efekat “prirodnog dopinga” na tijelo.

Kako biste sa lakoćom savladali fizičke napore na treninzima ili istrčali krug oko igrališta, a da ne ostanete bez vazduha u plućima, dovoljno je da svom tijelu priuštite moćni sok od cvekle, namirnice koja se u velikom stilu vraća na listu najzdravijih.

Sok od cvekle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora i to zahvaljujući nitratima.

Istraživanje u Velikoj Britaniji potvrdilo je da sok od svježe cijeđene cvekle pomaže sportistima da izdrže trening vremenski duži i teži i do 16 odsto nego inače.

Stručnjaci ističu da se redovnim dnevnim konzumiranjem pola litre soka od cvekle vrijednost plazmatskih nitrata udvostručuje, što utiče na mišićnu izdržljivost, dok se krvni pritisak značajno smanjuje.

Priprema: Cveklu oljuštite i sitno izrendajte u posudu, dodajte med i sok od limuna, koji će cveklu omekšati i neutralizovati njen zemljani ukus. Smjesu ostavite tri sata da odstoji i onda je procijedite kroz gusto sito, snažno gnječeći da iz cvekle izađe sok i što više vlakana.

Svježi sok popite ujutro na prazan želudac.

(Kucnilekar.com)