Vijesti 06.04.2016.

Jednočasovni štrajk upozorenja željezničara

ČITANJE: 2 minute
zeljeznice-protest

Predsjednik Sindikata saobraćaja i veza Republike Srspke Nebojša Đokić podržao je danas u Doboju jednočasovni štrajk upozorenja radnika pet sindikalnih organizacija preduzeća “Željeznice Republike Srpske”, istakavši da su njihovi zahtjevi opravdani, legalni i legitimni.

“Radnicima od oktobra nisu isplaćene naknade za topli obrok. Naknade za prevoz nisu dobili devet mjeseci, a regres je za njih misaona imenica. Nije im isplaćena ni plata za februar, kao ni prateći doprinosi”, rekao je Đokić novinarima.

Đokić je apelovao na Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo da izmire obaveze prema ovoj komapniji.

On je podsjetio da su zaposleni u “Željeznicama” bili za dogovor, te da su, između ostalog, predlagali da se dio dugovanja knjiži kao dio dugovanja prema radnicima i da se isplaćuje prema prilivu sredstava.

Đokić je zabrinut što, kako kaže, ne vidi moguće rješenje problema, ali i zato što niko od sadašnje i prethodnih članova uprave “Željeznica Republike Srpske” nije snosio odgvornost za teško stanje u kompaniji.

Predsjednik Sekcije Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka Goran Petković istakao je da je jednočasovni prekid rada izraz nezadovoljstva radnika upućen Upravi i generalnom direktoru “Željeznica Republike Srpske” i Vladi Srpske, sa ciljem zaštite ekonomskih i socijalnih prava propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

Portparol “Željeznica Republike Srpske” Nada Stevanović navodi da Uprava kompanije apeluje na Vladu Republike Srpske da izmiri obaveze prema ovom preduzeću da bi firma mogla da reguliše dugovanja prema radnicima.

Ona je rekla da kasne isplate pet tranši u iznosu od 10.000.000 KM i da će februarska plata biti isplaćena po prilivu potraživanja od komitenata.

Stevanovićeva je istakla da su “Željeznice Republike Srpske” pokrenule izradu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta po stvarnim potrebama, uključujući broj izvršilaca i kvalifikacionu strukturu, koji bi trebalo da bude dovršen krajem mjeseca.

Ona je dodala da zahtjev za smjenu generalnog direktora nije legitiman i da nije u nadležnosti sindikata.

“Takva pitanja mogu razmatrati organi koji su za to nadležni, odnosno Nadzorni odbor koji je postavio generalnog direktora i članove uprave, pa je tako isključivo i nadležan da razmatra njihov rad i odlučuje o njihovom daljem položaju”, rekla je Stevanovićeva.

U okviru “Željeznica Republike Srpske” djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

(Agencije)