Magazin 07.03.2021.

Jednostavni načini kako da razlikujete simptome korone od sezonskih alergija

ČITANJE: 1 minuta

Alergije mogu biti praćene curenjem ili začepljenjem nosa, grebanjem u grlu, a kašalj izazvan postnazalnim kapanjem mogao bi da podseća na kašalj koji izaziva korona virus.

Sada svaki simptom ljude podseća na kovid 19, bilo da je u pitanju kašljanje ili curenje nosa, ali nije tako.

Evo kako da razlikujete sezonsku alegriju od korona virusa:

Provjerite da li imate temperaturu

Alergije same po sebi ne bi trebalo da budu praćene groznicom. Sa druge strane, groznica i temperatura su neki od simptoma kovida 19.

Kako vam rade čula?

Vjeruje se da su gubitak ukusa i mirisa simptom kovida 19, a to nije karakteristika alergije, piše Kurir.

Svrab očiju

Alergije često izazivaju svrab, vodenaste i crvene oči. Kovid 19 nije povezan sa ovim tipovima simptoma alergijskog konjuktivitisa.

Uzmite u obzir istoriju alergije

Mnogo oboljelih od alergija ima prethodnu istoriju sezonskih alergija. Dakle, ako su drveće ili druge biljke koje vam stvaraju probleme već počele da cvjetaju, a imali ste istoriju alergija, verovatno je u pitanju baš to.

Da li lijekovi protiv alergija djeluju?

Ako vam curi nos ili je zapušen, pogledajte da li se uzimanjem propisanog antihistaminika osjećate bolje. Tipično kod alergija, osetićete neko poboljšanje simptoma u roku od sat vremena od uzimanja tih lijekova, što nije slučaj kod korona virusa.

Imajte na umu da je nosnim steroidima, još jednoj pametnoj strategiji za liječenje sezonskih alergija, potrebno više vremena – nekoliko dana do jedne sedmice – da primjetno utiču na simptome.

(N.S)

Oznake: alergija, COVID-19