Biznis 28.09.2020.

JOŠ JEDAN POKUŠAJ: Većinski vlasnik Vitaminke nudi malim akcionarima otkup dionica

ČITANJE: 2 minute

Nakon što su, krajem prošle godine, manjinski akcionari odbili da izađu iz banjalučke „Vitaminke“, većinski akcionar „Spletena lipa“ opet im namjerava ponuditi otkup akcija.

Skupština akcionara „Vitaminke“ zakazana je za srijedu, a na dnevnom redu je odluka o prenosu akcija manjinskih akcionara na kontrolnog akcionara i otkupioca „Spletena lipa“, piše Capital.ba.

„Spletena lipa“ Banjaluka je vlasnik 92,4 odsto akcija „Vitaminke“ i ima namjeru da izvrši otkup svih preostalih akcija društva, koje se nalaze u vlasništvu manjinskih akcionara.

Za akcije će, kako su naveli, platiti „primjerenu novčanu naknadu“.

„Obzirom da nisu ostvareni obimi prometa za utvrđivanje tržišne cijene akcija, izvršena je procjena vrijednosti od strane ovlaštenog procjenitelja, a koja iznosi 0,197 KM po jednoj akciji. Otkupilac će manjinskim akcionarima, kao primjerenu novčanu naknadu, isplatiti viši iznos od procijenjene vrijednosti, odnosno iznos od 0,20 KM po jednoj akciji“, naveli su iz Upravnog odbora „Vitaminke“.

Pozvali su akcionare da prisustvuju Skupštini akcionara, a ako ne bude kvoruma, ponovljena sjednica se zakazuje za 2. novembar kada odluke mogu donositi akcionari koji imaju više od jedne trećine akcija sa pravom glasa.

„Spletena lipa“ je u decembru prošle godine objavila ponudu za preuzimanje preostalih akcija u „Vitaminci“ nakon što je ranije kupila većinski paket od 76,6 odsto akcija.

Do 8. januara 2020. godine, kada je bio zadnji rok za prijavu, samo mali broj akcionara prijavio se da želi da proda akcije (0,249 odsto), nakon čega je ponudilac postao vlasnik 76,8 odsto glasova u skupštini emitenta. Cijena koju je „Spletena lipa“ platila tada po akciji bila je 0,20 KM.

U međuvremenu, u transakciji od 1,13 miliona KM u julu ove godine „Spletena lipa“ je kupila akcije od SEE Investments Solutions GMBH i povećala svoj udio u „Vitaminci“ na 92,4 odsto.

Portal Capital objavio je u oktobru prošle godine da je vlasnik „Vitinke“ Todor Panić kupio „Vitaminku“ za 5,5 miliona KM. Panić je većinski paket akcija „Vitaminke“ kupio posredstvom svog preduzeća „Spletena lipa“ Banjaluka.

Akumulirani gubitak Vitaminke 7,1 milion KM

Osnovni kapital „Vitaminke“ iznosi 36,3 miliona KM.

Iako su joj prihodi lani rasli za pet miliona i dostigli 16,4 miliona, rasli su i rashodi za oko pet miliona i iznosili su 18,8 miliona KM, pa je “Vitaminka” 2019. godinu završila s neto gubitkom od 2,4 miliona KM.

Akumulirani nepokriveni gubitak iznosi 7,1 milion KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije objavljen na Banjalučkoj berzi.

Na kraju prošle godine zapošljavala je 199 radnika.

Za sjednicu Skupštine akcionara u aprilu ove godine bilo je predloženo da se sklopi aneks ugovora sa Ziraat bankom kojim se povećava okvirni kreditni limit sa osam na devet miliona maraka i da se upiše hipoteka na nepokretnosti u vlasništvu „Vitaminke“.

„Vitaminka“ se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

(SB/banjaluka.net)