Vijesti 09.03.2016.

Još nema zakona koji bi skresao plate funkcionerima

ČITANJE: 2 minute
zgrada vlade
Ni četiri mjeseca od kako je obavezana zaključcima Narodne skupštine, Vlada Republike Srpske nije predložila zakon kojim bi se uveo red u plate funkcionera koje imenuje Narodna skupština.

Iako su narodni poslanici bili dovoljno jasni i dali rok od 90 dana, premijerka Željka Cvijanović loptu vraća na njihov teren. Tvrdi da za izmjenu nekoliko zakona treba više vremena.

-Mislim da bi možda bilo i produktivnije da su eventualno poslanici izlazili sa eventualno konktretnijim stavovima, onda bi bilo lakše da se mi uklopimo kroz svoja zakonska rješenja i da budemo na liniji onoga što oni žele, ali smo shvatili poruku , dakle da plate budu smanjene – rekla je Željka Cvijanović.

Kada bi zakon mogao biti gotov, Željka Cvijanović nije precizirala. Za to vrijeme predsjednik administrativne komisije i šef kluba poslanika DNS-a, Spomenka Stevanović pokazuje zube.

-Nema razloga da vrši bilo kakav pritisak. Narodna skupština je iznad Vlade i Vlada je obavezna da izvršava obveze Narodne skupštine- rekla je  Spomenka Stevanović, šef  Kluba poslanika DNS-a u NSRS.

Dok se koalicioni partneri nadmudruju funkcioneri u komisijama, agencijama, nadzornim i upravnim odborima i dalje u prosjeku primaju od 3.500 do 4.500 maraka mjesečno. Najplaćeniji, glavni republički revizor Duško Šnjegota poručuje da je njegova plata od skoro 5.000 maraka zakonom regulisana.

-Nemam namjeru da komentrarišem, kako nadležni procjene, to je njihova stvar-  rekao je Duško Šnjegota.

Vrtoglava primanja funkcionera koje imenuje Narodna skupština bila se predmet rasprave krajem prošle godine. Inetersantno je da na pitanje administrativne komisije kolika su im mjesečna primanja, sudije Ustavnog suda iz reda srpskog naroda do danas nisu odgovorile.

A reagovao je i Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS, koji ističe da Ustavni sud nije dostavio podatke NSRS jer smatra da administrativna komisija nije nadležna za utvrđivanje plata izabranim sudijama Ustavnog suda.

(ATV)