Biznis 18.08.2020.

JOŠ NIŠTA NIJE GOTOVO: Krajem avgusta nastavak pregovora oko 250 miliona evra korona kredita

ČITANJE: 2 minute

Iako su pojedini mediji iz Federacije BiH objavili da je, zbog opstrukcija iz Republike Srpske, blokirani dalji pregovori BiH i Evropske komisije o 250 miliona evra kredita za prevazilaženje posljedica pandemije virusa korona, sudeći prema informacijama iz Savjeta ministara BiH, priča još nije završena i nastavak pregovora očekuje se već krajem avgusta, saznaje Srpskainfo.

“Savjet ministara BiH usvojio je na 8. redovnoj sjednici, održanoj 11. juna 2020. godine, Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Evropske komisije, koja predstavlja EU, i BiH u vezi sa Sporazumom o zajmu između EU kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca, te Centralne banke BiH kao agenta za plaćanje”, pojasnili su za Srpskainfo u službi za informisanje Savjeta ministara BiH.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH za Srpskainfo rekli su da je delegacija BiH za vođenje pregovora i zaključivanje memoranduma o sporazumijevanju i sporazuma o kreditnoj liniji formirana i da je počela je s radom, te se očekuje da će krajem ovog mjeseca biti nastavljeni sastanci ovlaštenih predstavnika sa strane BiH i EU.

“Do sada je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije u cilju usaglašavanja teksta memoranduma i pratećeg sporazuma kojim se preciziraju uslovi kredita, rok otplate i slično. U delegaciju za pregovore sa strane BiH uključeni su predstavnici tri ministarstva finansija, državnog i dva entitetska, kao i predstavnici Brčko Distrikta”, kažu u kabinetu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

U Federaciji BiH su za ugrožavanje ovog kredita okrivili predstavnike Republike Srpske, koji traže da Srpska, a ne samo BiH, bude vidljiva u memorandumu i sporazumu koji treba da budu potpisani. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odgovorio da RS nije odgovorna.

“Taj novac pripada i Srpskoj. Međutim, ako su mislili da sve treba centralizovati, onda to ne dolazi u obzir. Republika Srpska ne prihvata da se putem centralizacije dodjeljuje pomoć već je ukazala da postoje pravila koja treba da se poštuju. Vjerujem da ćemo dobiti sredstva EU, a RS mora da bude vidljiva u svemu. Laž je da BiH dobija sredstva ili kredit i da ih vraća, jer je poznato da entiteti vraćaju novac. Uostalom, šta ima neko da pregovara u ime Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Na šta kredit od 250 miliona evra može da bude potrošen?

“Pomoć EU će poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem, koje su se povećale zbog izbijanja bolesti kovid-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane korona virusom”,  saopšteno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: EU, korona virus, krediti