Politika 26.09.2015.

Jovanović: “Poigravanje” sa primjenom Dejtona je opasno!

ČITANJE: 1 minuta
vladislav jovanovic

Bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović izjavio je da Dejtonski sporazum mora da ostane temelj za BiH, te da je opasno svako “poigravanje” sa njegovom promjenom.

On je istakao da je Dejtonski sporazum međunarodni mirovni ugovor koji se ne smije dirati i ne smije biti mijenjan bez saglasnosti svih zemalja koje su njegovi garanti.

– Na sceni su stali pokušaji da Dejtonski sporazum polako bude erodiran i iz entiteta izvučena ovlaštenja i da oni više-manje budu svedeni na provincije – rekao je Jovanović.

Jovanović je izrazio zabrinutost zbog nepovjerenja među narodima u BiH, jer kako kaže, onaj većinski nije prestao da zastrašuje druga dva, a i nakon potpisivanja Dejtona počeo je akciju da sporazum bude promijenjen.

– Očigledno da nije bio zadovoljan, jer je hegemonija njihova politika. U Islamskoj deklaraciji koje se bošnjačka politička elita, nažalost, ne odriče, navedeno je nekoliko džihadističkih rečenica, poput one da ne može biti mira između muslimana i neverenika – istakao je Jovanović.

On je dodao da je to strašna izjava i da većinski narod mora pružiti više dokaza da želi da živi zajedno sa ostalima u ravnopravnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, nepotrebno je govoriti o tome da li Srpska ima pravo na referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH jer to nije referendum za izdvajanje Republike Srpske, niti za ugrožavanje jedinstvenosti BiH.

– To je izjašnjavanje naroda o neefikasnom radu zajedničkih institucija. To je nešto što je u švajcarskim kantonima skoro svakodnevna pojava. Srpska ima osnovno pravo da postavi to pitanje – poručio je Jovanović.

(Agencije)