Vijesti 05.11.2015.

Jusuf Malkić na jednom mjestu našao i ubio 52 zmije

ČITANJE: 1 minuta
ZMIJE
U selu Šahmani kod Donjeg Vakufa Jusuf Malkić je na jednom mjestu našao i uspio da ubije čak 52 zmije.

– Bilo ih je svuda. Jednostavno da čovjek ne povjeruje odakle izlaze. Kada smo čistili prostor stare napuštene kuće vidjeli smo veći broj zmija. Najviše ih je bilo ispod stepeništa i nisu bile sve velike, bilo ih je dosta manjih. Visoke temperature u oktobru izmamile su zmije iz svojih gnijezda. Na kraju kada sam brojao bilo ih je čak 52. Najviše ih je bilo ispod stepeništa. U neposrednoj blizini protiče potok, ljudi su manje navraćali na to područje, što je za zmije pravo mjesto za pravljenje legla- rekao je Malkić.

Veterinar Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno, izjavio je kako je riječ o zmiji bjelici kojoj glavnu prehranu čine miševi i štakori, ponekad i gušteri. Žive otprilike 25-30 godina u divljini.

Zanimljivo je da po ljetnim vrućinama odrasla bjelica svaki treći dan ulovi jednog miša, a plijen obično davi.

– Važno je naglasiti da zmije u skosistemu imaju vrlo važnu ulogu u kontroli, veličini populacije sitnih sisara kao što su miševi. Poznato je da se iza epidemije kuge bolest najbrže širila u gradovima, gdje nije bilo zmija da održavaju prirodnu ravnotežu, smanjuju broj glodavaca- rekao je Bašić.

(NN/bug.ba)