Magazin 27.10.2016.

Kad glumci improvizuju, publika plače od smijeha

ČITANJE: 2 minute

Glumačka mašta nema granica, što su dokazali članovi tima predstave “Ne oklevaj – improvizuj!” koji su publiku na banjalučkom festivalu “Zaplet” doveli do suza.

Ali suze u Gradskom pozorištu “Jazavac” potekle su od smijeha. Autorski projekat Srđana Karanovića rađen je u produkciji Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, a mladi glumci pokazali su kako je to kada se improvizuje kroz cijelu predstavu.

Da ovaj umjetnički tim ima nevjerovatnu energiju moglo se osjetiti u svakom trenutku na sceni, a posjetioci Festivala mladog glumca “Zaplet” povremeno su imali priliku da učestvuju u pozorišnoj priči.

Zapravo je riječ o predstavi koju čini više vježbi improvizacije. Scene, osim jedne, nastaju bez ikakve pripreme u trenutku dok su glumci, zajedno sa Karanovićem pred publikom.

Ovaj projekat je nastao kao rezultat niza predavanja i praktičnog rada u okviru radionice koju je od septembra do decembra 2013. godine Srđan Karanović održao studentima četvrte godine glume na temu “Teatar improvizacije”. Komad je premijerno izveden u decembru 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

– Najvažnije nam je da imamo dobar kontakt sa publikom. Osim toga, svakog dana uviđam kako je ova predstava odlično iskustvo za sve glumce koji igraju. To je za njih prvo veliko polje slobode gdje su mogli da rade šta hoće i to su odlično iskoristili – kaže Srđan Karanović.

Glumci imaju priliku da kroz ovu predstavu pokažu bogatstvo jezika tražeći različite jezičke termine za iste stvari.

– U jeziku se krije i temperament i mentalitet našeg naroda. Pošto smo svi iz različitih gradova u Srbiji svako je donio svoje jezičke karakteristike – kaže Dušan Matejić.

Jelisavata Karadžić, koja je dobila nagradu za glumicu večeri, ističe da su zahvaljujući ovom komadu mnogo bolje prolazili na kastinzima za serije i filmove.

– Takođe, pošto su trenutno aktuelne predstave koje nastaju kroz radionice odlično se snalazimo u takvim situacijama za razliku od glumaca koji nisu imali slična iskustva – primijetila je Karadžićeva.

Glumačku ekipu čine i Bogdan Bogdanović, Ivana Dudić, Miloš Đurović, Iva Kevra, Stefan Radonjić, Brankica Sebastijanović i Anita Stojadinović.

Svi glumci imaju isto mišljenje – najveća draž ove predstave je u činjenici da sve što izvode nastaje u tom momentu.

(Glas Srpske)