Politika 13.11.2017.

Kada je i zašto prisluškivan Milorad Dodik?

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik RS Milorad Dodik prisluškivan je u vezi sa predmetom „Pavlović banka“, odnosno zbog kupovine vile na Dedinju, saznaje „EuroBlic“.

Dodik je objavio da je iz Suda BiH dobio obavještenje da je praćen u ranijem periodu.

U dokumetu koji je i u našem posjedu ne navodi se da je u pitanju ovaj konkretan slučaj, već da je predsjednik RS praćen zbog sumnji Tužilaštva BiH u krivično djelo pranje novca.

Nadzor i tehničko snimanje Dodikovih komunikacija trajalo je od 11. februara do 13. maja 2016. zbog „nemogućnosti prikupljanja dokaza na drugi način“.

Prisluškivanje je bilo zakonito, odnosno uz odobrenje sudije za prethodni postupak, a na zahtjev Tužilaštva BiH.

Kako „EuroBlic“ nezvanično saznaje, istraga protiv Dodika u ovom slučaju je obustavljena, ali se nastavlja protiv ostalih aktera. Naime, SDS je prije dvije godine podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika, vlasnika „Pavlović banke“ Slobodana Pavlovića i još nekoliko osoba povodom navodnog kredita od 1,4 miliona KM koji je ta banka dala Dodiku za kupovinu nekretnine u Beogradu.

-Pretpostavka je da je kredit iz 2007. godine fiktivan posao, da je Milorad Dodik iz sopstvenih sredstava isplatio iznos od 750.000 evra za kupovinu nekretnine u Beogradu i to bez upisa bilo kakvih tereta na nekretnini, a da bi nakon toga u cilju prikrivanja porijekla novca, pritiska medija, kao i određenih protivčinidbi za ostale članove organizovane grupe, uzeo kredit u junu 2008. od Pavlović banke u iznosu od 1.468.373,00 KM i koji iznos po kreditu nije koristio za kupovinu nekretnine (budući da je ista u tom trenutku već stečena),već zadržao za sebe – navedeno je između ostalog u prijavi.

(EuroBlic)

Oznake: Milorad Dodik