Magazin 07.11.2015.

Kada se bere mušmula?

ČITANJE: 2 minute
Musmula
Mušmule su još vrlo tvrde kad se beru s drveta u poznu jesen. Kad ugnjile u ostavi, ili kad ih na drvetu zahvati slana i mraz, postaju meke i sočne i tada su najbolje za jelo.

Mušmula rađa plodovima koji, kad odstoje, liče na krupne bronzane šipurke. Pomalo srodna s divljom jabukom, ova ukusna koštunica, nažalost, sve više gubi svoju ulogu i ugled u ishrani stanovništva.

Mali plodovi su okruglasti, često oblika jabuke ili malo izduženi poput kruške, sa spljoštenim vrhom. Prije nego što odstoje, pokožica im je gruba, kožasta, kestenjasto-crvenkaste boje. U središtu ploda nalazi se pet sjemenki.

Mušmule su otpornije od dunja, ne zahvataju veliki prostor na okućnici i mogu da uspijevaju na bilo kom zemljištu. Razvijaju dubok korijen, čije žile dosežu dubinu od jednog metra. Kao i ostale plemenite voćke, ne podnosi plitku podzemnu vodu, jer im se tada korijen guši, što je pogubno za stablo.

Mušmula je manje osjetljiva od drugih jabučastih vrsta voća, ali nije potpuno otporno protiv bolesti i štetočina. Zato odgajivači treba da pripaze na parazite i da izbjegavaju sadnju u predjelima gdje vlada bakterijska plamenjača.

Sejanci mušmule vrlo rijetko se upotrebljavaju za kalemljenje, već se koriste druge podloge iz podfamilije jabučastih voćaka. To su bijeli glog za suva zemljišta, mladice dunje i sejanac divlje kruške za duboka i rastresita zemljišta. Sa jednog osrednjeg stabla u rodu može da se obere od 15 do 20 kilograma plodova.

Kao voće i narodni lijek koristi se zreo plod mušmule, a i njeno lišće ima ljekovita svojstva. U plodu ima saharoze, glukoze i levuloze, ukupno do 20 odsto šećera, tanina, organskih kiselina, pektina, smole, sluzi, aromatičnih materija, vitamina B1, B2, B3, B6, PP i C.

Mušmule su još uvijek vrlo tvrde kad se beru s drveta u poznu jesen, a njihov ukus je trpak i kiseo. Kad ugnjile u ostavi, ili kad ih na drvetu zahvati slana i mraz, postaju meke i sočne i tada su najbolje za jelo.

DOMAĆA

Mušmula i njeni razni klonovi ili genotipovi se najviše sreću kod nas, plod je srednje krupan, izduženo kupast i kod čašice spljošten.

HOLANDSKA

Mušmula je kod nas prisutna gotovo sto godina i dosta je raširena u proizvodnji. Plod teži oko 50 grama, ali je lošeg kvaliteta. Kod nas je prisutna i kraljevska krupna mušmula, okruglastog ploda.

 

(Novosti)