Biznis 20.10.2015.

Kakav peh u Njemačkoj: Greškom isplatili 6 milijardi dolara

ČITANJE: 1 minuta
dojce-bank
Njemačka Dojče banka opet je završila na naslovnim stranama zbog skandala. Ovoga puta greškom je uplatila šest milijardi dolara na račun jednog svog klijenta.

Mlađi referent za devizne investicije banke greškom je uplatio šest milijardi dolara na račun svog klijenta, zako što je pogrešno unio podatke, prenose mediji. Njegov šef je u to vrijeme bio na odmoru.

Greška je otkrivena i ispravljena sljedećeg dana.

Incident je tek sada otkriven, iako se dogodio u junu, što otvara pitanje zašto to nije odmah obelodanjeno u Dojče banci, posebno zbog toga što banka navodno koristi “princip četiri oka”, a to znači da svaka veća transakcija mora biti odobrena od još jednog radnika.

Ovaj skandal samo je jedan od mnogih zbog kojih je banka, ironično, baš danas i najavila radikalne promjene u poslovanju – žele drastično da smanje troškove, podignu profitabilnost kao i da vrate ugled.

Skandali sa Dojče bankom nisu jedini koji potresaju Nemačku. Naime, otkriće da je Folksvagen namještao emisije svojih dizel-vozila zapretio je rastu evropske ekonomije i bacio sjenku na decenijama prepoznatljivu oznaku kvaliteta robe “Made in Germany”.

(B92)