Kako biti frilenser zdravog razuma

Frilenser
Frilenser
Biti frilenser jeste jednostavno, fleksibilno i prilično popularno – samo američka Unija frilensera ima oko 53 miliona članova, a ima i onih koji se nisu registrovali u udruženjima.

Svakako, prednosti je mnogo: gospodarite svojim vremenom, uvijek možete da u radno vrijeme uklopite i odlazak u kupovinu ili plaćanje računa, za vas kod zubara nikada nije gužva… S druge strane, pozitivan profesionalni imidž i onda kada (skoro nikad) niste u sjedištu svog poslodavca, može da bude priličan izazov.

Kada ste IT stručnjak, održavanje mreže je uvijek važnije od održavanja mreže kontakata. To što server sklapate zatvorenih očiju ne znači da na isti način sklapate i poznanstva. Zato, evo nekoliko savjeta.

1. Koristite sve dostupne alate

Svaka kompanija koja sarađuje s frilenserima ima i načine kako da prati njihov rad. Ti alati postaju sastavni dio vašeg života, svakog radnog dana. Ako vam je ikada smetalo to što vas neko sve vrijeme nadgleda, sada je pravi trenutak da se toga oslobodite. Ne samo što će vaš poslodavac znati kako i koliko napredujete, već ćete i vi imati „crno na bijelo” kako da bolje organizujete svoj pristup i rad.

Uz to, bićete u stalnom kontaktu i sa nadređenima, ali i sa kolegama, što jeste važno za održavanje timskog duha. Ali nikako ne zaboravite: svaki video-poziv znači da vide i vas. Budite prirodni i opušteni – govor vašeg tijela mora da bude isti kakav bi bio da ste u istoj prostoriji sa svojim sagovornicima, prikladno se obucite (makar onaj dio koji se vidi) i obratite pažnju na prostor u kom se nalazite – sve mora da djeluje profesionalno.

2. Razgovarajte, sa svima

Kontakt sa poslodavcem i kolegama mora da bude stalan, u idealnim uslovima – prethodno dogovoren za na primjer isto vrijeme svakoga dana. I sve pitajte: vaše kolege prate sva dešavanja u kancelariji, što podrazumeva i privatne proslave ili probleme.

Potrudite se da znate takve stvari, da sebe ne biste doveli u situaciju da nekoga povrijedite ili uvrijedite. Isto tako, uvijek u rasporedu sačuvajte termine za sastanke zakazane u posljednjem trenutku. To znači i da u svakom radnom danu imate i termine kada ste nedostupni – pauze, vrijeme za ručak i lične obaveze – a o tome obavezno unaprijed obavijestite svoje kolege.

3. Postavite jasne granice

Suviše često se događa da se frilenser doživljava kao neko ko je stalno na raspolaganju. Bukvalno. Jer, čim ne odlazite na određeno vrijeme u kancelariju, to znači da radite kad vam padne na pamet i koliko želite, pa zašto vas onda i ostali ne bi zvali kad god im odgovara? Da, imate nestandardne uslove za rad, ali nema razloga da se vaše vrijeme ne poštuje. Ako je zaista neophodno, neka vam pošalju SMS. Još bolje je ako vam kompanija obezbijedi mobilni telefon – tada u potpunosti razdvajate privatni i profesionalni život.

4. Radni prostor

Iako nema ograničenja u tome sa kog mjesta ćete obavljati svoj posao, mnogo će vam lakše biti da imate kakav-takav radni prostor. Pošto dugo sjedite, obezbijedite sebi udobnu stolicu i dovoljno veliki sto. Neka to mjesto bude vaša kancelarija.

Ovo će vam mnogo pomoći i da se prebacite u poslovni način razmišljanja. Kada je radno vrijeme završeno, i vi ćete – kao i „obični” zaposleni – napustiti taj prostor i preći u neku drugu prostoriju u svom domu.

5. Šetnja

Da ste u kancelariji, nekoliko puta dnevno biste ustali i prošetali: do susjedne kancelarije, do kola, jer ste nešto zaboravili, do kuhinje po kafu… Potrudite se da šetate i kod kuće. Kada završite određenu etapu posla, prošetajte po kući ili do ugla ulice. Razbistrićete um i biće vam lakše da nastavite.

U ovakve „šetnje” spada i stvarno napuštanje vašeg doma zbog poslovnih obaveza. Iako ne radite u kancelariji sa ostalim kolegama, potrudite se da što češće idete na poslovne događaje. Tako ćete upoznati nove kolege, saradnike i klijente. Za vas to može da znači i potencijalni novi posao ili projekat. U direktnom kontaktu upoznaćete se i sa novinama u poslu i na tržištu, mogućnostima za napredovanje, razmijenićete ideje i čućete tuđa mišljenja.

Čak i kada se navedu sve loše strane toga što ste frilenser, onih dobrih je uvijek više. Na kraju krajeva, radite u miru i tišini ili uz najglasniju moguću muziku i niko se zbog toga neće buniti. Zato – ne gubite prisebnost. Kada radite, budite sto posto predani. A zatim isto toliko uživajte. Jer koliko vaših prijatelja koji rade u kancelarijama to mogu sebi da priušte?

(Kurir)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju