Kako biti frilenser zdravog razuma

Frilenser
Frilenser
Biti frilenser jeste jednostavno, fleksibilno i prilično popularno – samo američka Unija frilensera ima oko 53 miliona članova, a ima i onih koji se nisu registrovali u udruženjima.

Svakako, prednosti je mnogo: gospodarite svojim vremenom, uvijek možete da u radno vrijeme uklopite i odlazak u kupovinu ili plaćanje računa, za vas kod zubara nikada nije gužva… S druge strane, pozitivan profesionalni imidž i onda kada (skoro nikad) niste u sjedištu svog poslodavca, može da bude priličan izazov.

Kada ste IT stručnjak, održavanje mreže je uvijek važnije od održavanja mreže kontakata. To što server sklapate zatvorenih očiju ne znači da na isti način sklapate i poznanstva. Zato, evo nekoliko savjeta.

1. Koristite sve dostupne alate

Svaka kompanija koja sarađuje s frilenserima ima i načine kako da prati njihov rad. Ti alati postaju sastavni dio vašeg života, svakog radnog dana. Ako vam je ikada smetalo to što vas neko sve vrijeme nadgleda, sada je pravi trenutak da se toga oslobodite. Ne samo što će vaš poslodavac znati kako i koliko napredujete, već ćete i vi imati „crno na bijelo” kako da bolje organizujete svoj pristup i rad.

Uz to, bićete u stalnom kontaktu i sa nadređenima, ali i sa kolegama, što jeste važno za održavanje timskog duha. Ali nikako ne zaboravite: svaki video-poziv znači da vide i vas. Budite prirodni i opušteni – govor vašeg tijela mora da bude isti kakav bi bio da ste u istoj prostoriji sa svojim sagovornicima, prikladno se obucite (makar onaj dio koji se vidi) i obratite pažnju na prostor u kom se nalazite – sve mora da djeluje profesionalno.

2. Razgovarajte, sa svima

Kontakt sa poslodavcem i kolegama mora da bude stalan, u idealnim uslovima – prethodno dogovoren za na primjer isto vrijeme svakoga dana. I sve pitajte: vaše kolege prate sva dešavanja u kancelariji, što podrazumeva i privatne proslave ili probleme.

Potrudite se da znate takve stvari, da sebe ne biste doveli u situaciju da nekoga povrijedite ili uvrijedite. Isto tako, uvijek u rasporedu sačuvajte termine za sastanke zakazane u posljednjem trenutku. To znači i da u svakom radnom danu imate i termine kada ste nedostupni – pauze, vrijeme za ručak i lične obaveze – a o tome obavezno unaprijed obavijestite svoje kolege.

3. Postavite jasne granice

Suviše često se događa da se frilenser doživljava kao neko ko je stalno na raspolaganju. Bukvalno. Jer, čim ne odlazite na određeno vrijeme u kancelariju, to znači da radite kad vam padne na pamet i koliko želite, pa zašto vas onda i ostali ne bi zvali kad god im odgovara? Da, imate nestandardne uslove za rad, ali nema razloga da se vaše vrijeme ne poštuje. Ako je zaista neophodno, neka vam pošalju SMS. Još bolje je ako vam kompanija obezbijedi mobilni telefon – tada u potpunosti razdvajate privatni i profesionalni život.

4. Radni prostor

Iako nema ograničenja u tome sa kog mjesta ćete obavljati svoj posao, mnogo će vam lakše biti da imate kakav-takav radni prostor. Pošto dugo sjedite, obezbijedite sebi udobnu stolicu i dovoljno veliki sto. Neka to mjesto bude vaša kancelarija.

Ovo će vam mnogo pomoći i da se prebacite u poslovni način razmišljanja. Kada je radno vrijeme završeno, i vi ćete – kao i „obični” zaposleni – napustiti taj prostor i preći u neku drugu prostoriju u svom domu.

5. Šetnja

Da ste u kancelariji, nekoliko puta dnevno biste ustali i prošetali: do susjedne kancelarije, do kola, jer ste nešto zaboravili, do kuhinje po kafu… Potrudite se da šetate i kod kuće. Kada završite određenu etapu posla, prošetajte po kući ili do ugla ulice. Razbistrićete um i biće vam lakše da nastavite.

U ovakve „šetnje” spada i stvarno napuštanje vašeg doma zbog poslovnih obaveza. Iako ne radite u kancelariji sa ostalim kolegama, potrudite se da što češće idete na poslovne događaje. Tako ćete upoznati nove kolege, saradnike i klijente. Za vas to može da znači i potencijalni novi posao ili projekat. U direktnom kontaktu upoznaćete se i sa novinama u poslu i na tržištu, mogućnostima za napredovanje, razmijenićete ideje i čućete tuđa mišljenja.

Čak i kada se navedu sve loše strane toga što ste frilenser, onih dobrih je uvijek više. Na kraju krajeva, radite u miru i tišini ili uz najglasniju moguću muziku i niko se zbog toga neće buniti. Zato – ne gubite prisebnost. Kada radite, budite sto posto predani. A zatim isto toliko uživajte. Jer koliko vaših prijatelja koji rade u kancelarijama to mogu sebi da priušte?

(Kurir)

Kineska Nova godina obilježena u Banjaluci

Kineska Nova godina obilježena je u Banjaluci, u organizaciji Konfucijevog instituta. Novu godinu kineskom predsjedniku Si Đin Pingu čestitao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa željom da saradnja BiH i Kine bude dodatno konkretizovana na Samitu inicijative “Pojas i put”, u aprilu. Kineska Nova godina ili Praznik proljeća, u Banjaluci je obilježena programom,

Reprezentacija Regiona za osobe sa Daunovim sindromom odigrala utakmicu u Banjaluci 

Osobe sa Daunovim sindromom kreću u nove pobjede! Reprezentacija BiH, Srbije i Crne Gore, tokom priprema za Evropsko prvenstvo za osobe sa Daunovim sindromom u malom fudbalu, odigrala je u Banjaluci utakmicu sa funkcionerima i ministrima. Reprezentacija Regiona bivše Јugoslavije za osobe sa Daunovim sindromom odigrala je u Banjaluci utakmicu koja je i priprema za

Auto udario djevojčicu na pješačkom prelazu u Banjaluci

Večeras se u ulici Branka Popovića u Banjaluci dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo maloljetno lice. Nezgoda se dogodila na obilježenom pješačkom prelazu u blizini tržnog centra “Bingo” i u njoj su učestvovali M.M. sa putničkim automobilom marke “Fiat” i maloljetno lice. Kako nezvanično saznajemo radi se o djevojčici koja nije životno ugrožena. Na

Zagreb i u drugoj utakmici bolji od Borca

Rukometaši PPD Zagreba pobijedili su i u drugoj prijateljskoj utakmici Borac M:tel. Učesnik Lige šampiona danas je u banjalučkoj dvorani “Borik” slavio rezultatom 31:29 (14:15), a susret je objema ekipama bio dobar test za nastavak sezone. Najefikasniji u gostujućem timu bili su Miloš Božović sa sedam golova i Ante Gadža sa šest, a u Borcu

SKUP PODRŠKE POSLANICIMA ISPRED SP: Zaustaviti cijepanje stranke 

Skup podrške Klubu poslanika Socijalističke partije u NSRS održan je ispred prostorija partije u Banjaluci u organizaciji članova i simpatizera SP iz najvećeg grada Srpske. Organizatori skupa pozvali su i predsjednika stranke Petra Đokića da im se obrati i javno obrazloži poslednja dešavanja u SP, ali lider Socijalista nije došao na skup. Okupljenima su se obratili

Selak najavio dolazak na sjednicu Glavnog odbora SP u Doboju

Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Goran Selak najavio je dolazak na sutrašnju sjednicu Glavnog odbora partije u Doboju, iako nije pozvan. Selak je pozvao na jedinstvo u partiji u cijeloj Republici Srpskoj i poručio da članovi SP-a neće dozvoliti cijepanje partije. On je rekao i da su na današnji skup u Banjaluci, koji su

RS dobija Fond za nauku i inovativnost

Vlada Republike Srpske planira da sljedeće godine osnuje Fond za nauku i inovativnost Republike Srpske, što je samo jedna od planiranih aktivnosti ka uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u RS. Sličnu državno organizaciju ima Srbija, koja je Fond za nauku Republike Srbije osnovala u januaru prošle godine sa ciljem obezbjeđivanja uslova za