Magazin 28.10.2015.

Kako da odaberete pravu obuću za mališana?

ČITANJE: 4 minute
cipele-za-bebe
Izboru cipela za prohodavanje se, opravdano, posvećuje ozbiljna pažnja. Udruženje fizijatara upozorava nas da to nije slučaj i sa svakim sljedećim parom. Pred Vama je kratak vodič za mudar izbor odgovarajuće obuće za stopalo u razvoju.

Veličina

Veličina je bitna. Stručnjaci savjetuju da bar 2x mjesečno provjerite da li je veličina obuće i dalje adekavtna za vaše dijete. Mališani, čak ni oni koji pričaju, uglavnom ne verbalizuju da im je neudobno i da nose tijesnu obuću. Kako obuća ne postane tijesna iznenada, neki od njih se i naviknu na blagu neprijatnost. Pošto tijesna obuća može da izazove crvenilo, žuljeve, urastanje noktiju i probleme sa cirukulacijom, obratite pažnju.

Kada je vrijeme za novi par najbolje i najlakše je da uzmete otisak dječijeg stopala. Taj dio im se najčešće sviđa, u mom slučaju mnogo više od odlaska u kupovinu. Ako mališan baš nije raspoložen, možda je dovoljno da stane na lenjir. Vi samo povucite crticu iznad palca i eto – saznali smo dužinu gazišta. Sada još da izmjerimo širinu stopala i možemo odrediti veličinu pomoću tabele. I da, tek ako niste znali, do treće godine dječije stopalo raste u prosjeku pola broja za dva do tri mjeseca, pa imajte to u vidu pri kupovini.

Odaberite pravi materijal

Mališani do treće godine nemaju potupuno razvijenu termoregulaciju, i zato stučnjaci skreću pažnju da je važno izbjeći znojenje stopala. Jednostavno, birajte obuću od prirodnih materijala.

Ukoliko ste, poput mene, ljubitelj kožne obuće, i važno vam je i đon bude od kože, obratite pažnju da je na petama i prstima presvučen gumom kako bi se izbeglo klizanje.

Sem toga, đon ne bi trebalo da bude suviše tvrd, zato što do magične treće godine kosit stopala nisu potpuno formirane. Ukoliko kupujete duboke cipelice, kao što je preporučeno, obratite pažnju da dio koji drži skočni zglob bude dovoljno čvrst, a da prednji dio bude mekši i širi kako prsti ne bi bili zbijeni.

Ugrađeni ulošci – da ili ne

Proizvođači dječije obuće najčešće reklamiraju modele sa anatomskim uloškom. Ako dijete ima formrane svodove ulošci neće smetati, ali ako ima spuštene svodove ili nepravilan položaj stopala, prije nego što kupite obuću sa ulošcima,posavjetujete se sa pedijatrom ili fizijatrom. Važno je znati da ulošci nisu prevencija spuštenim svodovima i ravnim stopalima, iako se iz reklama može steći takav utisak.

Patike ili cipele?

Da li ste znali da djeca do navršene treće godne ne bi trebalo da nose patike, ili bar ne često? Ja, do pisanja ovog teksta, nisam. Patike su previše mekane za mališane jer su pravljene po uzoru na modele za odrasle. To znači da su kalupi predviđeni za već potpuno formirano stopalo, što ovde nije slučaj. Sem toga, patike su namijenjene sportskoj aktivnosti, i đonovi su tome prilagođeni – trčanju, sakakanju, šutiranju lopte kao i posebnim podlogama – travi i neravnim terenima.

Zapamtite da patike ne daju odgovarajuću potporu i čak i ako se odlučite za skupu i kvalitetnu varijantu.Ako su patike obuća koju mališan najčešće nosi to će ostaviti negativne posljedice na formiranje njegovih stopala.

Sem patika poželjno je da vaš mališan ne nosi plastične popke ili klompe zato što mogu pokvariti hod, kao ni papuče, zato što mišići dječijih stopala i ligamenti nisu dovoljno snažni da ih podižu pri hodu, pa djeca hodajući u papučama počnu da zabacuju noge.

Čičak, pertle ili rajfešlus

Čičak ili pertle – na vama je da odlučite. U suštini, ako planirate da podstičete samostalnost pri obuvanju i izuvanju – čičak je bolje rješenje. Najgora solucija je rajfešlus zato što ili steže previše ili ne steže uopšte pa stopalo šeta u cipeli.

Znate li da cipele govore?

Da, sve mi znamo da cipele govore. Koliko smo puta ostale bez daha pred nekim parom opčinjene time što bi te cipelice govorile o nama. Ali ovo je drugačije. Dječije cipelice govore – nama. I to vrlo važne stvari, kao da li je hod našeg djeteta pravilan. Naime, kada prohodaju sva djeca hodaju u širokoj osnovi koji postepeno prelazi u pravi hod.

Ali kada počnu da hodaju, zagledanjem đona cipele primjetićemo da li je i koliko cipela izlizana i u kojim dijelovima, kao i da li je njen oblik izmijenjen. Ako je guma na đonu neravnomjerno oguljena na petama, naprijed ili po spoljašnjoj ivici – nećete pogriješiti ako se prije kupovine novog para posavjetujete sa pedijatrom ili fizijatrom. Ukoliko postoji potreba oni će vam preporučiti nošenje korektivnih cipela. Šta one rade? Korektivne cipele sprečavaju nastanak posljedica nepravilnog hoda na zglobovima iznad stopala, skočnim zglobovima, koljenima, kukovima i kičmenom stubu. Odgovoran zadatak, zar ne?

(Moj pedijatar)