Magazin 28.10.2015.

Kako da “spržiš” 1.000 kalorija, a da ni ne osjetiš

ČITANJE: 2 minute
planinarenje
Vježbanje je mnogo lakše kada ne shvataš da zapravo – vježbaš.

Ako ne volite da idete u teretanu i “pada” vam teško da odradite trening, a želite da budete u formi, bavite se fizičkom aktivnošću koju volite. Još ako imate društvo, sve je mnogo lakše. Evo nekih primjera kako da sagorite 1.000 kalorija, a da ne odete na klasičan trening.

Planinarenje

Naravno da to ne možete da priuštite svakodnevno, naročito ako živite u mjestu gdje nemate prostor za penjanje po planinama. Međutim, kada imate šansu da sebi priuštite ovakvu vježbu, trener Majk Donavanik kaže da “način na koji radi donji dio tijela tokom planinarenja, nije moguće postići u teretani”. Naizmjenični koraci, ranac na leđima koji uspon čini još težim, dovode do brzog trošenja kalorija. Da biste tokom planinarenja potrošili 1.000 kalorija, potrebno je da se penjete oko sat i 50 minuta, ali ako imate dobro društvo, biće vam mnogo lakše.

Fudbal

Ako inače volite da igrate fudbal, znajte da je ovo odličan način za sagorijevanje kalorija. Za sat i 25 minuta “trčanja za loptom” na terenu, potrošićete oko 1.000 kalorija. Trener Donavanik kaže da igranje fudbala zahtjeva dosta eksplozivnih pokreta, što je pogodno za izgradnju mišića.

Košarka

Ako fudbal nije za vas, znajte da i igranje košarke itekako pomaže u sagorijevanju kalorija. Za igru u trajanju od sat i po potrošićete 1.000 kalorija, a da to i ne shvatite (osim ako ne stojite u mjestu sve vrijeme).

Ronjenje

Kažu da je ronjenje “sport za lijene”, ali stručnjaci naglašavaju da se na ovaj način troši više kalorija nego džogiranjem. Razlog za to je što se, osim pokretima u vodi, kalorije troše i tako što tijelo troši energiju da bi održalo tjelesnu temperaturu pod vodom. Za trošenje 1.000 kalorija, potrebno je da ronite oko sat i 35 minuta.

Skijanje

Spuštanje niz planinu (bez padanja) zahtijeva priličan fizički napor, a na taj način sagorijeva se oko deset kalorija za minut. Međutim, penjanje uz planinu je još teže – tada se sagorijeva oko 25 kalorija po minuti. Dakle, skijanje nije samo dobra zabava ne snijegu, već i dobar trening.

(Mondo.rs)