Magazin 04.03.2016.

Kako dobiti Oskara?

ČITANJE: 2 minute

oskar glumica

Četvoro od petoro nominovanih u kategoriji za najboljeg glumca za ovogodišnju nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti ima nešto zajedničko.

Pored toga što su svi bijele puti, što je izazvalo posebnu pažnju boraca za ljudska prava, oni su nominovani za uloge u filmovima čiji su scenariji pisani po istinitim događajima. Dakle, oni su pokušali da na velikom platnu ožive lik nastao po stvarnoj osobi.

Zanimljivo je da je tokom proteklih 50 godina trećina dobitnika Oskara u ovoj kategoriji svoje uloge zasnovana na ličnostima i iskustvima stvarnih ljudi. Od 2003. godine, polovina dobitnica priznanja za najbolju glumicu i i nešto više od dvije trećine priznanja za najboljeg glumca dodjeljeno je umjetnicima koji su igrali ovakve likove.

Još uvijek se prepričava trenutak kada je na snimanju filma „Šindlerova lista“ bivšoj zarobljenici nacističkog logora Mili Feferberg predstavljen glumac Rejf Fajns, koji je igrao lik Amona Get, komandanta logora u blizini Krakova. Feferbergova je počela da se trese zbog Fajnsove sličnosti s Getom. Ipak, britanski glumac nije nagrađen Oskarom.

Glas

Dok današnji glumci uglavnom pokušavaju da potpuno „uđu u lik“ – provode vrijeme s osobom koju će glumiti ako je živa, čitaju o njoj, trude se da oponašaju njenu mimiku i gestikulaciju, nekada to nije bio slučaj. Prije devedesetih godina prošlog vijeka, filmadžije nisu to očekivale od glumaca, pa je 1971. godine Džordž K. Skot dobio (i odbio) Oskara za lik generala Džordža S. Patona, koji je igrao govoreći upečatljivo, dubokim glasom. General Paton, ipak, nije zvučao ni približno tako.

-Paton je imao veoma piskav glas, a njegov govor je otkrivao i da potiče iz američke više klase- ističe Denis Bingam, autor knjige „Čiji su to uopšte životi?“.

Džordž K. Skot je uspeo da oponaša generala Patona, ali filmski studio koji je snimao film nije želio da Paton zvuči tako.

Danas je, međutim, drugačije.

Glumac Danijel Dej-Luis, nagrađen Oskarom za lik Abrahama Linkolna u filmu „Linkoln“ prije nekoliko godina, vrijedno je istraživao ne bi li otkrio kako je 16. predsjednik Amerike zaista zvučao. I kritika i šira javnost bili su oduševljeni time kako je Meril Strip igrala lik Margaret Tačer u filmu „Gvozdena dama“, prije svega zato što je prilično podsjećala na nju.

(Nacionalna Geografija)