Magazin 02.11.2015.

Kako se brinuti o prehlađenoj bebi?

ČITANJE: 2 minute
Ne postoji konkretan lijek za liječenje prehlade, ali postoje određene efikasne metode kojima možete ublažiti neprijatnosti koje trpi vaša beba. Pobrinite se da vaš mališan pije mnogo tečnosti i da se dovoljno odmara.

Ako bebu muči curenje iz nosa i ukoliko je sekret bistar i redak, redovno joj čistite nos. Bolje je koristiti vlažnu maramicu jer ćete papirnom iritirati predio oko nosa, pa će beba biti dodatno nervozna. Ukoliko je nosić zapušen, pomoću gumene sisaljke izvucite sluz iz njega. Na tržištu postoji više vrsta pumpica – opredijelite se za onu koja se jednostavno upotrebljava i efiksano izvlači sluz.

Ako je sluz gusta i ”žilava”, prvo je razrijedite fiziološkim rastvorom (ukapajte ga u bebine nozdrve) pa je onda izvucite pumoću pumpice. Upotreba fiziološkog rastvora bezbjednija je od kapljica za nos jer manje oštećuje djetetovu osetljivu sluzokožu nosa. Rastvor možete napraviti i sami, tako što ćete jednu punu kašičicu morske soli rastvoriti u pola litra prokuvane vode. Kada se ohladi, sipajte rastvor u sterilizovanu bočicu i ukapajte ga u bebin nosić pomoću pipete. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno možete staviti i do deset kapi u svaku nozdrvu, ali to će svaka mama umjeti sama da procijeni.

Kapi za nos koriste se isključivo po receptu ljekara i ne smiju se upotrebljavati duže od četiri dana. Dakle, samo naprijed sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana njegovog korišćenja.

Nekoliko dana nakon pojave sekreta, veoma je vjerovatno da će se razviti i kašalj. Naime, dok beba leži na leđima, sekret iz nosnih kanala sliva se u ždrijelo i nadražuje ga, što dovodi do pojave kašlja. Ukoliko je dijete mlađe od dvije godine, nemojte mu davati sirup protiv kašlja, osim ako ljekar drukčije ne propiše (kašljanjem se donji disajni organi prirodno oslobađaju od nakupljene sluzi). Ako stanje postane naporno za vas i dijete, prije nego što kupite sirup, obavezno se posavjetujte s ljekarom (postoji nekoliko vrsta kašlja, a pogrešnim liječenjem možete otežati stanje svom mališanu).
Ponekad dolazi do upale grla i glasnih žica i tada se javlja povišena temperatura (38 i više stepeni). U tom slučaju odmah se obratite ljekaru! Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem sirupa na bazi paracetamola. Najbolje bi bilo kada biste koristili sirup s voćnim ukusima, kako bi ga beba lakše prihvatila. Ukoliko djetence ima povišenu temperaturu, nemojte ga pretopljavati. Dovoljno je da ga pokrijete mekanim pokrivačem uvučenim u pamučnu navlaku.

(Lepotaizdravlje.rs)