Magazin 28.02.2016.

Kako se u modernom svijetu zaštititi od nevidljivih trovača zdravlja

ČITANJE: 3 minute
moderni svijet
Svaki dan smo izloženi djelovanju štetnih toksina, trovača zdravlja, koji narušavaju naše zdravlje. Iako ih ne možemo u potpunosti izbjeći, možemo ih kontrolisati uz malo truda.

Vazduh

Rećićete da lupamo – pa, kako mi možemo kontrolisati vazduh? Razmislite malo, možda i možemo. Govorimo prvenstveno o isparavanjima koja udišemo svakodnevno. Recimo, možete odmah prestati da koristite lak za kosu, čija su ispravanja tako štetna da se trudnicama strogo savjetuje da bježe od njih. Loše djeluje i udisanje isparavanja iz laka za nokte i acetona, benzina, sredstava za čišćenje, alkohola, boja, farbi, pesticida i vještačkih đubriva…

By: epSos .de

Neke od ovih izvora toksina možete izbjeći, a ako vas posao veže za njih pokušajte da se što bolje zaštitite – nosite maske preko nosa i usta, zaštitite ruke (jer toksini ulaze i putem kože), …

Voda i hrana

By: travelingmcmahans

Posebno pazite kakvu ribu kupujete, jer su nam mora zagađena, a porijeklo ribe na tržištu upitno. Najbolje je da sebi nađete nekog dobrog ribara, koji peca u čistim rijekama i jezerima.

Voda već odavno nije ono što bi trebala biti – čista i pitka. Najčešće je puna hlora i raznih bakterija. Najpametnije je da investirate i kupite filtere za vodu.

Obratite posebno pažnju na ishranu, preko koje, nažalost, unosimo mnogo šetenih materija u organizam. Obrađena, masna hrana, šećeri, brza hrana – sve to može nam za kratko vrijeme trajno narušiti zdravlje.

Koristite što više sirove hrane, svježeg voća i povrća, trudite se da kupujete organsku ili bar provjerenu lokalnu hranu. Manje koristite mikrovalnu rernu i češće jedite bar polusirovu hranu.

Izbacite ulja uljane repice, soje i kukuruza iz ishrane, jer se najčešće dobijaju od GMO povrća. Takođe, provjerite i kakvo meso kupujete.

Pravilnom ishranom i povremenom detoksikacijom organizma možete tijelo održavati zdravim i redovno čistiti toksine, koji svakodnevno dospijevaju u vaš organizam. Sirova hrana, povrće (posebno ono tamno zeleno) trebalo bi da čini 30 do 40 odsto vaše cjelokupne ishrane. Ne samo da je to odlično za zdravlje, već poboljšava probavu i podiže nivo energije. Pravite i ukusne smoothie napitke, ali ne zaboravite i na kiseli kupus, jogurt, kefir, jabukovo sirće, vodnjiku, bijeli luk, …

Povremeno pijte čaj od korena maslačka, koprive, zeleni i druge čistače jetre, krvi i cjelokupnog organizma.

Elektronske spravice i kozmetika

Trudite se da pređete na organsku i što prirodniju kozmetiku ili izgradite svoju domaću “kuhinju za lepotu”. 

U eri vladavine elektronskih spravica čini se da od njih teško možemo pobjeći. Ali, morate priznati da ste i sami malo krivi, jer, sigurni smo, kupujete mnoštvo novih spravica, koje vam zaista ne trebaju, a koje zrače i štete vašem organizmu. Držite mobilne telefone, laptope, računare, WiFi uređaje bar 2-3 metra daleko od vas kada spavate.

Da li ste svesni ovih “toksičnih” opasnosti? Imate li neke svoje metode- kako se pazite?

(Lifepressmagazin.com)