Kakve patike biraju trkači?

kako izabrati patike za trcanje

Da li znate zašto je jedna od najvažnijih stavki na koju morate da obratite pažnju ukoliko se bavite trčanjem, bez obzira u kojem kapacitetu, obuća? Istina je da će dobre patike uticati na dvije krucijalne stvari – na vaše zdravlje, jer ako ne trčite kako treba, možete stvoriti niz povreda koje mogu biti dugotrajne, i na vaš rezultat, jer vam dobre patike neće izazivati neudobnost, a pružiće osjećaj sigurnosti, lakoće i poletnosti.

Kako biste napravili najoptimalniji izbor u pogledu kvaliteta, u nastavku ćemo vam predstaviti na šta to obraćaju pažnju vrhunske sportiste i trkači, odnosno koje kvalitete treba da posjeduju patike kako bi osigurale dvije iznad navedene stavke.

Prvo i osnovno – biraju patike namijenjene trčanju

Mnogi će se služiti logikom da su patike patike i da nema potrebe da kupuju one specijalizovane za određenu vrstu aktivnosti. To je najveća greška koju treba da ispravite. Patike za trčanje su napravljene ciljano, kako bi vam pomogle da trčite sigurnije, lakše i kvalitetnije. U njihovu izradu često je implementiran niz različitih tehnologija i potpuno drugačijih materijala nego kod klasičnih patika. Ove patike su izdržljivijie i mnogo bolje obložene, a to ćete osjetiti čim ih probate. Mogu da podnesu dva do tri puta vašu stvarnu težine, što je važno jer je pritisak tokom trčanja daleko veći nego onaj kod hodanja i drugih aktivnosti.

Prednosti patika za trčanje

  • Vrhuska obloženost,
  • Fleksibilnost na pravnim mjestima,
  • Čvrstoća na pravim mjestima,
  • Stabilnost,
  • Trakcija,
  • Prozračnost.

Uzmite u obzir tip trčanja i podlogu

trcanje na razlicitim podlogama

Postoji razlika između svakodnevnog rekreativnog trčanja, maratonskog trčanja, sprinta, trail utrka i slično, a za svaki od navedenih se traže drugačije performanse patika. Za većinu trčaka, najpraktičije su svakodnevne trkačke patike, koje su lagane, dobro podnose različite podloge i najizdržljivije su. Za profesionalne trkače važno je da su patike izuzetno lake i one se dosta brže unište, dok su patike za trail teže, imaju izraženiji đon koji omogućava bolje prijanjanje na površini, čak im je i gornji dio daleko deblji i izdržljiviji.

Osnovne karakteristike patika za trčanje i njihov značaj

Težina patika: Trkači biraju lakše patike, jer se sa takvima postiže veća brzina i mnogo su pogodnije za velike pritiske i trenja. Ova karakteristika zavisi od materijala koji su korišteni u izradi, a o kojima će nešto više biti riječ u nastavku.

Materijal gornjišta: Novije patike za trčanje uglavnom su napravljene od prozračne mrežice (mesh) ili pletiva (knit) koji pruža osjećaj sličan kao kada nosite čarape. U oba slučaja patike su prilagodljive stopalu, dovoljno lagane ali i otporne, i ne dovode do pregrijavanja i znojenja.

Đon: Vjerovatno najvažnija stvar na koju trkači obraćaju pažnju jeste đon. Naime, vrh treba da bude zakrivljen (skoro kao kod skija), te debeo na petama. Ukoliko patike ne posjeduju ove dvije karakteristike, nisu pogodne za trčanje. Osim toga, đon mora da sadrži više različitih materijala raspoređenih u slojevima, a to ćete prepoznati po različitim bojama. Na petama treba da se nalazi žlijeb koji pomaže u apsorpciji prilikom udara. Prednji dio je daleko savitljiviji od zadnjeg. Tvrđi dijelovi đona sprečavaju torziju i uvrtanje, a oni se uglavnom nalaze sa strane i odozdo. Patike namijenjene za off road trčanje imaju elemente gripa i zadatak im je da smanje klizanje, a kao takve nisu pogodne za asfalt.

nike pegasus 36 djon

Uložak: Važnost uloška je izuzetno velika. On je najčešće napravljen od pjenastog materijala i pokriven izdržljivim platnom. Kod jeftinijih patika je ravan i debljine oko 3 mm, a kod skupljih patika i patika za profesionalce uložak je anatomski, sa povišenim obodom sa strane i pozadi. Pojedini modeli između đona i uloška imaju i dodatni medijum koji poboljšava amortizaciju prilikom udara.

Jezik: Mnogi ga ne smatraju važnim, ali je zapravo veoma bitan i igra presudnu ulogu u lakoći obuvanja i udobnosti patike. Mora biti simetričan kako bi omogućio dobru respiraciju. Ukoliko je pomjeren u stranu, nije pogodan za trčanje.

Dodatni savjeti trkača

  • Nove patike nikada nisu dobre za trku. Koristite patike koje ste već nosili, koje su se prilagodile obliku vašeg stopala i koje neće dovesti do stvaranja žuljeva.
  • Isto pravilo kao za patike važi i za čarape. Kada idete na utrku obujte čarape koje ste ranije nosili i prali – nikako nove.
  • Kada kupujete nove patike obratite pažnju na veličinu. Tijesne patike su siguran put ka žuljevima i deformitetu stopala. Čak i kada probate svoju veličinu, ako ona nije savršeno legla, probajte i veličinu iznad/ispod.

Najpopularniji model patika za trčanje na tržištu

nike air zoom pegasus 36

Trenutno najpopularniji model na tržištu jeste Nike Air Zoom Pegasus 36. Pegasus linija postoji već preko 30 godina i sa svakim novim modelom Nike, osluškujući korisnike, njihova iskustva i ulažući dodatna sredstva, implementira nove tehnologije.

Razlog zašto se često preporučuje baš ovaj model jeste činjenica da posjeduje sve gore navedene važne specifikacije, a uz to je optimalan izbor i za profesionalne i za amaterske trkače. Detaljnu recenziju patika možete pročitati u našem tekstu ovdje.

Ove patike su prepoznatljive po svojim Fly Meh, Fly Wire i Air Zoom tehnologijama, što pojednostavljeno znači da su napravljene da pruže sigurnost stopalu kod naglih pokreta, dok u isto vrijeme objedinjuju lakoću i prozračnost. Na kraju, ultra popularni Air Zoom đon je nešto čvršći od ostalih đonova kod patika za trčanje, ali je isto tako izdržljiv i pogodan ne samo za treniranje, već i maratonske trke.

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i