Biznis 15.10.2020.

“Kaldera” i “Simens” potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji

ČITANJE: 1 minuta

U Kobatovcima kod Laktaša u srijedu je svečano potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji srednjenaponskih postrojenja “8DJH”, “Simosek” /SIMOSEC/, “Eneksplus” /NXPLUS/ između kompanije „Kaldera kompani“ i svjetskog tehnološkog giganta “Simens”.

Prema riječima direktora „Kaldere“ Save Minića, ovo je veliki trenutak za kompaniju, ali i kompletnu privredu Republike Srpske, koja kroz saradnju sa „Simensom“ može dobiti mnogo.

– Ovim ugovorom potvrdili smo da ispunjavamo najsavremenija tehnološka dostignuća kada je u pitanju srednji napon na globalnim tržištima. Naša kompanija i ranije je imala ugovor sa „Simensom“, ali je on zbog tehnološkog procesa u jednom trenutku bio izgubljen. Međutim, novi menadžment je uspio da vrati saradnju o licenciranoj proizvodnji s ovim međunarodnim gigantom. U okviru saradnje već smo razvili jedan proizvod, a to je blindirana trafo stanica, koja je opremljena proizvodima „Simensa“ – objasnio je Minić.

Dodaje da je već proizvedeno 19 blindiranih trafo stanica, a da je proizvodni kapacitat „Kaldere“ u ovom trenutku mnogo veći od tog broja.

Minić je naveo da „Kaldera“ ni tokom pandemije, kada su mnoge firme imale i imaju velike gubitke, nije prestajala s radom, te je zaposlila novih 35 radnika, kojih sada ima oko 150.

– Ne kažem slučajno da je ovo veliki trenutak za nas, jer se 150 porodica u Srpskoj izdržava od kompanije koja stvara novu vrijednot i čiji proizvod će se izvoziti van naših granica – zaključio je Minić, koji je ugovor potpisao sa Slavišom Krunićem, predstavnikom kompanije „Simens“ za BiH.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Kaldera, Simens