Magazin 06.10.2015.

Kalifornija dobila zakon o “pravu na smrt”

ČITANJE: 2 minute
eutanazija
Kalifornija će postati peta država u SAD u kojoj će neizlječivi bolesnici imati pravo da legalno okončaju život bez mučenja upotrebom ljekova koje propišu ljekari.

Prethodno je eutanazija ozakonjena u Oregonu, Vašingtonu, Montani i Vermontu.

Guverner Kalifornije Džeri Braun saopštio je da je potpisao zakon koji omogućava ljekarima da odobre eutanaziju.

– Morao sam da razmislim sa čim bih se ja suočio u mom životu. Ne znam sta bih radio ako bih umirao dugo i bolno. Međutim, siguran sam da bi bilo pogodno iskoristiti mogućnosti koje daje ovaj zakon. I neću da lišavam druge tog prava- rekao je on.

Zakon omogućava ljekarima da teško oboljelim pacijentima kojima nije ostalo više od šest mjeseci života prepišu smrtonosnu dozu lijekova.

Odluka guvernera uslijedila je posle višemjesečne debate kalifornijskog društva na različitim nivoima, a 11. septembra dokument “O pravu na smrt” odobrili su senat i donji dom kalifornijskog parlamenta.

Odredbe zakona, koji će stupiti na snagu od sljedeće godine, podudaraju se sa pristupom iz zakona u Oregonu od 1997. godine, prema kojima ljekar ne učestvuje neposredno u eutanaziji, ali ima pravo da prepiše medicinska sredstva koja izazivaju smrt ukoliko se još dva ljekara saglase da je pacijentu ostalo još samo šest mjeseci života i da su u stanju da ispravno rasuđuju.

AP podseća na slučaj 29-godišnje stanovnice Kalifornije Britani Mejnard, bolesne od raka mozga, koja je odlučila da se preseli u Oregon kako bi okončala život.

Odluka kalifornijskih vlasti donijeta je uprkos snažnom protivljenju nekih vjerskih i grupa za zaštitu prava osoba sa invaliditetom, a protivnici je smatraju ozakonjenjem samoubistva, navode agencije.

Rojters prenosi i mišljenja da bi osiguravajuće kompanije mogle da koriste priliku da siromašnim pacijentima nude plaćanje preparata za okončanje života, umjesto skupog liječenja koje bi moglo da im spasi život.

(B92)