Vijesti 02.03.2018.

Kampanja povodom Osmog marta: Poslodavci zaposlite žene iz Sigurne kuće

ČITANJE: 2 minute

Fondacija Udružene žene Banjaluka poziva javni i privatni sektor da radno mjesto ponude bar jednoj ženi koja je preživjela porodično nasilje.

Fondacija i ove godine pokreće kampanju „Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja“, kako bi podstakli ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja, a pismo poziva već su uputili na adrese poslodavaca u Banjaluci.

U Sigurnoj kući trenutno boravi devet žena sa djecom.

– Želimo da progovorimo o Danu žena kada svi usmjeravamo pažnju na ružu, karanfil, poklon, da ukažemo u stvari na ono zbog čega 8. mart postoji i  zbog čega je počeo da se obilježava. Moramo stvoriti bolje uslove za zaposlenje žena iz Sigurne kuće, a to podrazumijeva angažman svih članova društva – poručila je koordinatorica Sigurne kuće Amela Bašić-Tomić.

Prošle godine, u okviru ove akcije posao su u jednoj banjalučkoj pekari dobile četiri žene, gdje i danas rade.

– Na taj način nije samo riješena egzistencija za ove četiri žene koje su boravile u Sigurnoj kući, već i za njihovu djecu, stvorile su uslove da započnu novi život sa svojom djecom. Nadamo se da će se ova kampanja provoditi svake godine i da ćemo imati sve veći odziv poslodavaca koji će biti zasinteresovani za zapošljavanje žena – poručila je Bašić-Tomić.

Žene koje su preživjele porodičnu torturu, poručuju da su voljne da rade i nauče bilo koji posao kako bi se osamostalile, ali na žalost često imaju negativnih iskustava sa poslodavcima.

– Sve bude u redu na razgovoru, ali čim čuju da smo iz Sigurne kuće kažu nazvaćemo vas, i od toga ne bude ništa – priče su ovih žena na konkursu za posao.

Žene ne odbijaju posao

U Sigurnu kuću smještene su žene iz različitih gradova Srpske, ali u najvećem broju one se odlučuju da ostanu u Banjaluci i da ovdje pokušaju pronaći zaposlenje.

– Neke žene su tek stigle i nisu još spremne da odmah krenu tražiti posao, ali on će im svakako biti potreban kasnije. Kada će žena biti spremna, zavisi od toga koliko je dugo bila izložena nasilju, od podrške koju ima od svoje porodice, prijatelja, od njenih stručnih kvalifikacija i od prethodnog iskustva – priča Bašić- Tomić, naglašavajući da nisu imali situaciju da je neka žena odbila ponuđeni posao.

(Euro Blic)