Politika 24.05.2022.

KANDIDAT SDS U igri i treće ime pored Šarovića i Miličevića

ČITANJE: 2 minute

Javnost već neko vrijeme očekuje da najveća opoziciona stranka SDS izađe sa kandidatom za člana Predsjedništva BiH, a uveliko se priča da će organi stranke odlučivati između predsjednika Mirka Šarovića i predsjednika Glavnog odbora Milana Miličevića. Međutim, kao jedan od prijedloga pojavio se i bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Ovo je za portal Banjaluka.net potvrdio i član Predsjedništva SDS Nemanja Vasić. Na pitanje ko je njegov favorit, kaže da se treba sagledati više faktora.

– Treba vidjeti ko bi bio najpopularniji, ko bi najbolje obavljao tu funkciju, ali i još mnoge faktore. Tačno je da su Šarović i Miličević najizgledniji kandidati, ali se pominje i Vukota Govedarica. I meni je on lično simpatičan i ne bih imao ništa protiv i njegove kandidature, ispravila bi se svojevrsna nepravda. Ali sve još treba da razmotre organi stranke i da se pokaže njena snaga – kaže Vasić.

Portal Banjaluka.net juče je objavio da oko kandidature traje tihi rat unutar SDS-a i oko toga ko, kako i na koji način treba da bude izabran. Kako nam je rekao izvor iz vrha stranka, jedna struja želi da članstvo da mišljenje o kandidatu, dok druga je pri stavu da Predsjedništvo predloži jednog kandidata i da on na Glavnom odboru bude izabran aklamacijom. Kako nam je objasnio izvor, ta druga struja je bliska predsjedniku Mirku Šaroviću i njen cilj je da “slome” Miličevića kako bi odustao od kandidature.

Vasić je stava da kandidate za pojedinačne funkcije treba da izabere Glavni odbor i da bi trebao biti jedan prijedlog.

– U slučaju da imamo dva kandidata, može doći do novih podjela. Mislim da Predsjedništvo treba da predloži kandidata, a svakako svi imaju pravo da na Glavnom odboru predlože svog favorita. Ipak, za stranku bi najbolje bilo da bude jedan kandidat – smatra Vasić.

(Aleksandar Stojanović)