Politika 24.10.2016.

Kandidat za gradonačelnika (ne) pomaže uspjehu stranke?!

ČITANJE: 3 minute

Iako su za postojanje i rad Prve stranke i SPAS-a, zahvaljujući kandidaturama Duška Tadića i Slavka Župljanina za gradonačelnika Banjaluke, čuli mnogi Banjalučani tokom predizborne kampanje, to im nije donijelo željeni rezultat!

Za razliku od Liberalne stranke BiH, Saveza za Stari Grad, Nove partije, Stranke demokratske aktivnosti, Jedinstvene napredne stranke, pa i Zavičajnih socijaldemokrata Mile Marčete i mnogih drugih, za koje je većina birača čula tek kada je pročitala njihove nazive na biračkom listiću, a možda ni tada, stranke koje su iz svojih redova ponudile kandidate za gradonačelnike uspjele su da se domognu dijela medijskog prostora, standardno rezervisanog samo za partije dva suprostavljena politička bloka predvođena SNSD-om i SDS-om.

Međutim, iako su istraživanja pokazivala da je u našem gradu ogroman broj građana koji nisu raspoloženi svoj glas dati ni strankama u koaliciji SNSD-DNS-SP-Ujedinjena Srpska, niti strankama okupljenim u Savez za promjene (SDS-PDP-NDP-SRSRS-NS), stranke koje su ostale mimo dva pomenuta bloka nisu ostvarile zapažen rezultat. Partija ujedinjenih penzionera osvojila je 837 glasova, Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca 747 glasova, Lista SRS-Srpska u sigurne ruke 392 glasa, „Povratak otpisanih“ 196 glasova, Zavičajni socijaldemokrati 175 glasova, Ekološka partija RS 121 glas, Liberalna stranka BiH 25 glasova, Nova partija 12 glasova itd.

– Interesovanje za Srpsku patriotsku stranku je jako poraslo posljednjih mjeseci. Imamo svakodnevne kontakte. Rekli smo da hoćemo savez sa narodom i zajedno sa narodom se borimo. Bili smo neaktivni jedan period ali nakon što smo se vratili na političku scenu građani su nas prepoznali, stariji se prisjetili, mlađi nas upoznaju – rekao je Župljanin za naš portal početkom avgusta, ali i pored toga što je u trci za gradonačelnika Banjaluke osvojio 1.823 glasa, to se nije pretjerano odrazilo na rezultat stranačke liste, kojoj su 22 kandidata sa liste donijela 458 glasova.

Još slabiji rezultat napravila je Prva stranka sa osvojenih 155 glasova, gdje joj je 15 imena sa liste u prosjeku donijelo po 10 glasova, što je izuzetno loš doprinos. Sa druge strane, Duško Tadić je u „trci“ za gradonačelnika osvojio 1.740 glasova, što je solidan rezultat.

– Iz dana u dan raste interesovanje građana za Prvu stranku, jer im je dosta ovih koji samo obećavaju a ne mijenjaju ništa godinama. Ima i novih učlanjivanja u stranku, ali to nam nije toliko bitno koliko nam je bitna činjenica da iz dana u dan imamo sve veći broj simpatizera koji nas podržavaju. Građani nisu samo broj na papiru, i zato ih ne forsiramo da se učlanjuju da bi nam samo popunili pristupnice – rekao je Tadić za banjaluka.net, takođe početkom avgusta.

Sa druge strane, SNSD i NDP, koji su imali svoje kandidate za gradonačelnike, Igora Radojičića i Dragana Čavića, ponovili su rezultat od prije četiri godine. SNSD je i pored većeg broja glasova zadržao 11 mandata u banjalučkoj Skupštini, dok je NDP postao vodeća opoziciona stranka u gradu, sa osvojena četiri mandata, ispred SDS-a i PDP-a, koji će imati po odbornika manje.

(banjaluka.net)