Biznis 07.12.2022.

Kapital kompanije Lidl u BiH povećan na skoro stotinu miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Kompanija Lidl BH d.o.o. povećala je svoj kapital na skoro 100 miliona KM, tačnije na 98.769.415,00 KM.

Ovo je gotovo dvostruko povećanje kapitala njemačkog investitora u BiH, jer je prethodno stanje iznosilo 49.873.665,00 KM, piše Akta.ba.

Prvo povećanje kapitala desilo se u februaru ove godine kada je osnivač Lidla njemačkiW E-International Zweite GmbH povećao kapital firme sa 10.757.065 KM na gotovo 50 miliona KM.

Njemačka kompanija Lidl, koja je prošle godine registrovala svoju firmu u BiH, za sada gradi jedan objekat u Bijeljini i skladišno-distribucijski centar u Kiseljaku.

Projekat izgradnje poslovnog objekta sa pratećim građevinama u potpunosti finansira kompanija Lidl BH d.o.o., banjalučki Routing potpisan je kao projektant, dok je sarajevski MDC zadužen za nadzor.

Radovi su omogućeni na osnovu građevinske dozvole koju je izdala Gradska uprava Bijeljine, a potpuna realizacija projekta, kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, mogla bi se očekivati do kraja iduće godine.

S druge strane, najizglednije šanse za otvaranje prvih poslovnica u BiH, Lidl je nakon Sarajeva imao na području Živinica. Međutim, stvari su se promijenile, a prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, ova njemačka kompanija potencijalne lokacije u Živinicama još uvijek nije pronašla.

Formalni osnivač Lidla BH je firma W E-International Zweite GmbH. Kao direktor bh. ogranka kompanije naveden je Allen Halamić. Osim njega, u upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas Schreiber, Mihajl Đotlo, Dean Sunek i Kristijan Zaec.

(A. S.)

Oznake: Lidl