Vijesti 29.09.2015.

Karadžić: 11 mojih drugova iz Ševeningena oboljelo od raka

ČITANJE: 2 minute
radovan-karadzic
Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je da Ujedinjene nacije (UN) provedu istragu o povećanom broju malignih oboljenja među pritvorenicima Haškog tribunala.

– Tražim da se ispita šta je i da se prekine galopirajući rast maligniteta… Neuobičajeno je da se na tako malom prostoru toliki broj bolesti pojavi – rekao je Karadžić tokom statusne konferencije posvećene njegovom zdravstvenom stanju.

Karadžić je na statusnoj konferenciji kazao da je prošlog mjeseca bio operisan zbog upale žučne kese, neposredno nakon što se Sudskom vijeću požalio na zdravstvene tegobe.

Detalji operacije o kojima je govorio nisu bili dostupni javnosti, međutim, na otvorenom dijelu zasjedanja kazao je i da mu je bio povećan nivo šećera u krvi, a da je sada stabilizovan.

Uzrok svog oboljenja Karadžić je vidio u “sistemu”, odnosno uslovima u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Scheveningenu.

Tvrdio je da je “došao u pritvor s egzemplarno dobrim zdravljem”, koje je održavao “hrišćanskim običajima i istočnjačkom medicinom”.

Prije pogoršanja zdravlja u augustu, Karadžić je, kako je rekao, “polomio osam zuba bez ikakvog razloga”, što je bio “pokazatelj da je u organizmu nešto poremećeno”. Požalio se na hranu u pritvoru, kazavši da je ona smrznuta i podgrijava se u mikrotalasnoj pećnici, “lošeg kvaliteta i neuobičajenog ukusa za ljude s Balkana”.

S obzirom da je pritvor “više starački dom” u kojem su “intelektualci”, “rijetko ko može da se privikne na druge ukuse i rijetko ko pojede obrok”, rekao je Karadžić.

Zahtjev za istragu o tome kako pritvorski sistem utiče na zdravlje pritvorenika, Karadžić je zasnovao na tvrdnji da je od njegovog dolaska, u ljeto 2008. godine, 11 pritvorenika oboljelo od malignih oboljenja.

Holandski pritvorski sistem, po njegovim riječima, nije za “krhke ljude u trećem dobu”.

Odgovarajući na pitanje sudija da li upražnjava fizičke aktivnosti, Karadžić je odgovorio: “Redovno se fizički angažujem, idem u šetnju, igram tenis i tako…”

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon kazao je da Sudsko vijeće “s olakšanjem” konstatuje da se Karadžić sada dobro oporavio od operacije i da njegovom zdravlju pridaje “najveću važnost”, prenio je BIRN-Justice Report.

U vezi sa sistemom u pritvoru, osim što je primijetio da “funkcioniše”, sudija je Karadžiću rekao da Vijeće za to nije nadležno, upućujući ga na pritvorsku upravu i Sekretarijat suda.

(Agencije)