Magazin 07.11.2019.

“KARAVAN KULTURE GOVORA”: Arno Gujon u Banjaluci govorio o ljubavi prema srpskom jeziku

ČITANJE: 1 minuta

Njegovanje i zaštita srpskog jezika i ćiriličnog pisma dio su nacionalne kampanje u Republici Srpskoj, izjavila je sinoć republički ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić. 

Otvarajući u Banskom dvoru u Banjaluci javnu tribinu o kampanji “Karavan kulture govora”, čiji je cilj zaštita srpskog jezika, Trivićeva je rekla da je resorno ministarstvo opredijeljeno da radi na zaštiti srpskog jezika, ćirilice i kulture u Republici Srpskoj.

Ona je navela da je planirano da se u Banjaluci, Doboju, Brčkom, Trebinju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Zvorniku organizuju radionice za mlade i tribina za širu javnost s ciljem podizanja svijesti o značaju unapređivanja kulture govora.

Francuski humanista Arno Gujon govorio je o tome kako je naučio srpski jezik, jedan od najtežih jezika na svijetu.

– Srpski jezik sam naučio kako bih što bolje razumio srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i cijeloj Srbiji, da što bolje razumijem njihovu situaciju, te da o njoj svjedočim u Francuskoj – rekao je Gujon.

Predstavnik Udruženja za unapređenje i razvoj kulture javnog govora “Izražajnost” Slobodan Roksandić govorio je o potrebi da se svakodnevno njeguje kultura govora.

– Važno je da podstaknemo mlade i djecu da usvoje dobre govorne navike, jer je vještina usmenog izražavanja značajna; na osnovu nje će praviti uspjehe u životu – istakao je Roksandić.

Lingvista Milorad Telebak istakao je da bez očuvanja jezika nema ni znanja, ni napretka društva.

Telebak je naglasio značaj ove kampanje u pogledu njegovanja kulture govora i zaštite srpskog jezika i pisma.

U okviru kampanje juče je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci održana radionica za učenike banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

(Srna)