Magazin 02.11.2016.

„Karneval životinja“ za mališane u Banjaluci i Prijedoru

ČITANJE: 2 minute

Didaktički koncert „Karneval životinja“ biće održan u Pozorištu Prijedor 11. novembra, a u Dječjem pozorištu RS u Banjaluci dva dana kasnije.

Ovu muzičku predstavu za djecu izvešće Kamerni orkestar „Castra“ – solisti na klaviru Dejan Janković i Dinko Blagojević, klarinetista Dejan Trkulja, flautistkinja Marija Pilipović, koncert – majstor Milana Smiljanić, kontrabasista Marko Kovačić, te drugi profesori muzičkih škola i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na sceni će, objašnjava dirigent Branka Radošević Mitrović, biti više od 20 muzičara.

– Djeca imaju mnogo više mogućnosti nego što roditelji često misle. U orkestru su iskusni muzičari, pedagozi, koji mogu da privuku mališane i objasne im kako muziciranje izgleda u praksi. S druge strane, ovo je jedinstvena prilika za druženje instrumentalista AUBL sa djecom. Među njima je mnogo budućih pedagoga, a ima i onih koji će možda uspjeti da nađu način da se „Karneval životinja“ svira i u školama u kojima oni predaju – kaže Radošević Mitrovićeva.

Ovo djelo napisao je francuski orguljaš, dirigent, pedagog i kompozitor Kamij Sen Sans.

– Kompozicija se sastoji od stavova poput „Kraljevskog marša lavova“, „Golubarnika“ i slično. Svaki od instrumenata, koje će djeca moći da vide na sceni, dočaraće zvukove raznih životinja. Tako će, na primjer, kontrabas imitirati zvuk slona, violončelo labuda, flauta golubove i slično. Između svakog stava dvoje glumaca će objašnjavati sve ono što muzičari sviraju. Ovaj muzički doživljaj upotpunićemo i fotografijama. Po završetku koncerta planirano je da muzičari na najinteresantniji način djeci predstave svoje instrumente i odgovore na sva njihova pitanja, te da sa svi zajedno družimo na sceni – rekla je Radošević Mitrovićeva.

Cilj je, dodaje ona, da predstava živi i da je čuju sve buduće generacije širom BiH.

– „Karneval životinja“ realizovaćemo zahvaljujući podršci Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca, koju smo dobili kroz konkurs za kulturne namijene. Postojanje ovakvog fonda za muzičku kulturu, na prostoru BiH, od neizmjernog je značaja. Podržalo nas je i Muzikološko društvo RS – navela je Radošević Mitrovićeva.

Organizator koncerta je Centar modernih znanja iz Banjaluke.

Širimo ljubav prema muzici

– Žao mi je što didaktički koncert ne živi i kod drugih ansambala. Svuda u okruženju, ali i cijelom svijetu, orkestri poput filharmonija ovakve koncerte, za buduću publiku, organizuju bar jednom sedmično. Iako smo mi u Banjaluci pruzeli tu odgovornost, nadam se da će i druge kolege, bez obzira da li imaju orkestre, horove, kamerne ansamble i slično, nastaviti našu, zajedničku misiju: širenje ljubavi prema muzici – rekla je Branka Radošević Mitrović.

(blic.rs)