Vijesti 10.03.2017.

Kasne isplate naknada odlikovanim borcima

ČITANJE: 1 minuta

Naknade za odlikovane borce u RS za 2015. godinu kasne skoro dva i po mjeseca, a još nema ni informacije kada bi isplata mogla da počne.

Ratni vojni invalid Milan Barašin iz Mrkonjić Grada odlikovan je 1993. ordenom Milana Tepića za zasluge u ratu. Kaže da godišnje na ime ove naknade dobije oko 250 KM, ali ga najviše boli što ni to nije redovno.

– Nije u redu da kasne naknade ljudima koji su najzaslužniji za stvaranje RS, koji su dali živote, zdravlje i dijelove tijela – kazao je Barašin.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić rekao je da je rok za isplatu naknada odlikovanim borcima za 2015. istekao u decembru prošle godine.

– U nekoliko navrata smo se u resornom ministarstvu raspitivali šta je sa isplatom naknada, ali nismo dobili konkretan odgovor. Red bi bio da saopšte kad će biti isplata – kazao je Miletić.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS rekli su da naknade za odlikovanja za 2015. treba da primi 15.500 korisnika, za šta su potrebna 3,34 miliona KM.

– Isplata ovih naknada kasni, ali je prioritet i biće realizovana u skladu sa raspoloživim novcem u budžetu – poručili su iz Ministarstva.

Prema Zakonu o pravima boraca, pravo na naknadu odlikovanim borcima ostvaruju ratni veterani prve i druge kategorije koji su odlikovani nekim od ordena za ispoljenu hrabrost u ratu, bez obzira na dužinu i uslove angažovanja.

(Glas)