Vijesti 24.02.2016.

Keri: Postoji i plan B za Siriju ukoliko ne uspije prekid vatre

ČITANJE: 2 minute
keri
Državni sekretar SAD Džon Keri danas je nagovijestio da postoji i plan B za Siriju, u slučaju neuspjeha diplomatskog i političkog procesa, koji SAD i Rusija pokušavaju da sprovedu u cilju prekida vatre u Siriji.

– Kada sam se sastao sa predsjednikom Putinom (u decembru prošle godine), rekao sam mu da test neće biti moguć za šest mjeseci ili za godinu i po dana, kada su bili planirani izbori. Mi ćemo već za mjesec ili dva znati da li se sprovodi proces tranzicije- rekao je Kerry.

Istakao je da su SAD bezbroj puta do sada upozoravale na zločine koje je činio Assad.

– Mnogo puta smo skretali pažnju na zločine koje je činio. Upotreba plina protiv vlastitog naroda i korištenje izgladnjivanja kao ratne metode su zasigurno ratni zločini. To je vrlo jasno- kazao je Kerry.

Na samom kraju svog obraćanja je naglasio da SAD ne žele vidjeti Asada na vlasti iako su postigle dogovor s Rusijom, koja podržava sirijski režim, o skorom prestanku neprijateljstava u Siriji.

– Sve dok se AsAd nalazi tu gdje jeste, rat neće prestati jer posljednjih godina u toj zemlji su se dogodile mnoge bolne stvari. Istinski mir je naprosto nemoguć s Asadom- istakao je američki državni sekretar.

Glasine o planu B za Siriju, odnosno o međunarodnoj vojnoj intervenciji, kako bi se okončao sukob u Siriji, već su se čule početkom februara, kada je Keri bio na turneji u Evropi, navodi agencija Frans pres.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine, SAD su se zalagale za pružanje finansijske i vojne pomoći opozicionim grupama. Potom je osnovana medjunarodna vojna koalicija koja od 2014. godine provodi vazdušne udare na uporišta Islamske države u Siriji.

Juče je saopšteno da su SAD i Rusija postigle dogovor o prekidu vatre u Siriji i da će on stupiti na snagu 27. februara.

(Agencije)