Magazin 29.11.2021.

KESTENBURG: Studenti Akademije umjetnosti izveli predstavu “Serbus – Evropeikus”

ČITANJE: 4 minute

Predstava „Serbus – Evropeikus” u izvođenju studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci izvedena je danas u okviru takmičarskog programa na Festivalu studentskih pozorišta „Kestenburg”.

Riječ je o ispitnoj predstavi studenata treće godine Glume u klasi profesorice Jelene Trepetove Kostić. Komad je rađen po tekstu Zorana Kostića, a u režiji Jelene Trepetove Kostić, prenosi Glas Srpske.

Pred publikom u Narodnom pozorištu Republike Srpske igrali su Dragana Arsenić, Đorđe Ivić, Rade Kostić, Dana Poletan, Andrija Mitić, Teodora Stojković, Sofija Ristić, Danilo Milenković, Marko Vujević i Nikola Milaković.

Za najbolje glumce u predstavi izabrani su Teodora Stojković i Andrija Mitić.

Likovi ove tragikomične fantazmagorije su junaci srpske istorije i epike ali i mitološka bića, odnosno predstavnici ovovremenskog, globalističkog svijeta.

Likovi iz prve grupe nisu živi ljudi, nego voštane muzejske figure “u prirodnoj veličini”. Likovi druge skupine su uglavnom negativci, oni su živi i dominantni u odnosu na voštane velikane. Kako se radnja dalje odvija uviđamo da su oni prinudili muzejske junake da učine ono nemoguće, prinudlili su ih na samooživljavanje kao zalog za ulazak u elitnu evropsku zajednicu istorijskih besmrtnika.

Tako su srpski “voštanici” dovedeni pred svršen čin. Oni za jednu noć treba da pronađu nedodirljivo božanstvo, koje će odlučiti njihovu sudbinu o ulasku u evropsku zajednicu. Među junacima se pojavljuju hajduk Mali Radojica, Anđelija Strahinjić, Filip Višnjić i drugi interesantni likovi iz srpske istorije, a Mali Radojica ima posebnu misiju punu iskušenja, zamki i opasnih prepreka.

U oviru pratećeg programa u 14 časova biće odigrana predstava „Naša krila” Foks teatra iz Čunčeona, iz provincije Kangvon, a za 16 časova zakazan je komad „Služavka gospodrica” Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda.

U takmičarskom programu večeras, u 18 časova, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja koji će izvesti predstavu „U plamenu strasti”.

Koncert na otvaranju

Međunarodni festival studentskih pozorišta “Kestenburg” svečano je otvoren u nedjelju naveče na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta koncertom “Brodvej u Banjaluci”.

Nastup su maestralno izvele banjalučke umjetnice Đurđa Vukašinović, Maja Manojlović i Tijana Jovanović, a na sceni im se pridružila i beogradska glumica Milena Vasić, prenose Nezavisne.

U okviru ovog pozorišnog festivala publici će se u periodu od nedjelje do utorka predstaviti brojni umjetnici regije, te iz Južne Koreje, a čast da zvanično otvori ovogodišnji festival dobio je dvostruki prvak svijeta u džudou Nemanja Majdov, koji se javio video-porukom iz Rusije.

Direktor festivala Aleksandar Pejaković rekao je da je ovogodišnji festival samo najava za peti, jubilarni, koji će biti održan 2023. godine.

“‘Kestenburg’ je već postao svjetski brend i mislim da smo i mi dio svega toga, iako nas sada ovdje ima pedesetak, idući put će nas biti mnogo više”, rekao je Pejaković.

U takmičarskom programu “Kestenburga” biće odigrane tri studentske predstave. Prva odigrana predstava je “Serbus Evropeikus”, izvedena juče od 12 časova, uz igru studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Juče je takođe trebalo da bude izvedena predstava “U plamenu strasti” u izvođenju mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, dok će “Greta iz Fausta” biti igrana večeras od 20 časova, a izvešće je studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Otvaranju je prisustvovala ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

“Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje, posebno što sam u društvu ovih mladih i talentovanih ljudi koji će na festivalu predstaviti svoja djela, iza kojih stoje trud, rad i veliko samoodricanje. Podržavamo mlade ljude, njihov trud, rad i talenat. Ovaj festival je prilika da pokažu šta su radili prethodnih godina”, istakla je Davidovićeva.

Van konkurencije biće izvedena predstava “Naša krila” reditelja Si Jong Voa i u produkciji Teatra “Foks” iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji Vladana Đurkovića “Tako čine sve” i “Služavka gospodarica”, a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

“Kestenburg” je kulturna manifestacija koja se već četvrti put održava u Banjaluci, pokrovitelj festivala je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a organizator Banjalučko studentsko pozorište. Na zatvaranju festivala, u utorak u 20 časova, biće odigrana predstava “Šećer je sitan, osim kad je kocka”, u produkciji Teatra na brdu iz Beograda, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

(SB)

Oznake: Kestenburg