Magazin 16.10.2022.

Kestenijada u Kostajnici

ČITANJE: 1 minuta

Kostajničku “Kestenijadu” danas je posjetila ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, koja je istakla da je ova turističko-privredno-kulturna manifestacija poznata širom Srpske.
Gašićeva je rekla novinarima da ljudi i van Republike Srpske znaju za “Kestenijadu” i da se resorno ministarstvo svake godine trudi da bude na raspolaganju radi promocije ovog događaja.

“Osim toga, trudimo se da finansijski podržimo i obilježavanje ovakvih događaja, ne samo u Kostajnici, nego širom Republike Srpske”, rekao je Gašićeva. Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da je “Kestenijada” značajna za Kostajnicu jer privlači veliki broj građana i dio je njene turističke ponude.

“Ova manifestacija obuhvatila je brojna kulturno-umjetnička dešavanja, a danas, kao završni događaj, takmičarski je dio u kuvanju paprikaša”, rekao je Janjetović. On je dodao da je opština u budžetu planirala i obezbijedila sredstva za održavanje “Kestenijade”. Prema njegovim riječima, obezbijeđena je tona kestena, opština je pomogla takmičarima u kupovini mesa za paprikaš, kao i organizaciju kulturnih dešavanja. Direktor Turističke organizacije Branka Kukrika istakla je da je “Kestenijada” turističko-privredno-kulturna manifestacija koja je jedno od obilježja ove lokalne zajednice.

“Cilj je unapređenje turističke ponude kroz afirmaciju i promociju kestena kao prirodnog proizvoda kojim obiluje područje opštine Kostajnica”, navela je Kukrika.

Među gostima su i narodni poslanik Dragoslav Kabić, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i načelnici opština Kozarska Dubica i Donji Žabar Radenko Reljić i Pero Pavlović.

(Z.M/Srna)