Vijesti 08.04.2016.

KiM: Srpski general Milovan Bojović uhapšen na prelazu Merdare

ČITANJE: 1 minuta
merdare
Na prelazu Merdare uhapšen je Milovan Bojović, bivši general Vojske Јugoslavije i Srbije, prenosi portal košev.info, pozivajući se prištinsku Koha ditore.

-General Vojske Srbije Milovan Bojović je u policijskom pritvoru i nema sumnje da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu 1998. godine – 1999. godine – navodi se u saopštenju za medije Kosovskog vijeća za zaštitu prava i ljudskih slobodau, u kojem se, međutim, ne navodi kada je Bojović uhapšen.

Prema tom saopštenju, general Bojović ima komandnu odgovornost i vodio je operacije srpske vojske u oblasti Laba, a pod njegovom odgovornošću bile su, kako se tvrdi, paravojne i policijske snage koje su počinile brojne zločine protiv civila, od pojedinačnih ubistava do masovnih ubijanja.

Izvori u kosovskoj policiji ne žele ni da potvrde ni dematuju da je uhapšen general Milovan Bojović, kako tvrdi Kosovsko vijeće za zaštitu prava i ljudskih sloboda. Prištinski list tvrdi da su “ovi zločini do sada prolazili nekažnjeno, osim što se u Beogradu održalo improvizovano suđenje za ubistvo članova porodice Bogujevci – Durićija i Gašija”.

Koha dodaje da je “prema informacijama KMDLNj, tokom rata na Kosovu, u oblasti Laba ubijeno 499 ljudi, 98 se vode kao nestali, od kojih je 52 civila”. Bojović je bio komandant Prištinskog korupusa Vojske Јugoslavije od 1991. do 1998. godine. Rođen je u okolini Podujeva 1937. godine.

(Agencije)