Vijesti 29.10.2015.

Kina pravi najmoćniji akcelerator čestica na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
akcelerator-cestica
Kina planira da napravi najmoćniji akcelerator čestica, koji će biti duplo veći od onog u CERN-u, javlja Čajna Dejli.

Kineski hadronski sudarač čestica će biti duplo veći od onog kog je napravila Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i imaće sedam puta veću snagu. Početak njegove izgradnje je planiran za 2020. godinu.

U CERN-u je 2012. otkrivena „zlatna čestica“ poznata kao Higsov bozon, a u Kini se očekuje pronalazak miliona takvih čestica. To će omogućiti fizičarima da detaljnije proučavaju strukturu Higsovog bozona, na osnovu čega će biti u mogućnosti da mnogo preciznije objasne mnoga naučna pitanja, od kojih je jedno i nastanak svemira.

Direktor kineskog Akademskog instituta za fiziku Vang Jifang rekao:

„Početni konceptualni dizajn već urađen i upravo se organizuje njegova provjera od strane internacionalnih naučnika, a finalni konceptualni dizajn biće završen do kraja 2016. godine“.

Ovaj akcelerator će biti građen najvjerovatnije u lučkom gradu Đinghuangdao, u provinciji Hebej. Njegov obim će iznositi između 50 i 100 kilometara. Poređenja radi, obim CERN-a je 27 kilometara. To je najbolji pokazatelj koliko više „zlatnih čestica“ će naučnici otkiti u Kini.

(Sputniknews.com, B92)