Vijesti 28.09.2015.

Kina se uključuje u rat sa “Islamskom državom”

ČITANJE: 1 minuta
islamska drzava
Sa još jednom kineskom raketnom topovnjačom koja mu se nalazi u pratnji, nosač aviona predstavlja jezgro kineske borbene ekspedicije koja bi sledećih dana trebalo da počne s borbenim delovanjima protiv Islamske države.

Uz ID s jedne strane i zapadnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama s druge strane, sada se na sirijskom bojištu stvara nova, velika “istočna koalicija”, koja obuhvata Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran, što bi moglo da poremeti snage i odnose.

Izvesno je da se Kina sprema za dugotrajan boravak u Siriji, jer Peking planira i razmeštanje borbenih helikoptera Z-18 i kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv ID u Siriji.

Kako navode strani mediji, luka Tartus nije slučajno izabrana za bazu kineskom nosaču aviona – u ovom gradu u južnoj Siriji još od sedamdesetih godina nalazi se ruska pomorska baza sa svom potrebnom infrastrukturom za snabdevanje velikih vojnih sistema kakav je nosač aviona.

(Agencije)