Vijesti 06.04.2016.

Kinezi spremni za ulaganja u BiH

ČITANJE: 1 minuta
kineski-ambasador-bih

Ambasador Kine u BiH Čen Bo izjavila je da je velika zainteresovanost kineskih investitora u BiH, naročito u oblastima energetike, izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, drvoprerađivačke industrije i turizma.

Bo je istakla da je u posljednje vrijeme postignut napredak na projektu izgradnje bloka sedam Termoelektrane u Tuzli i očekuje da će dvije strane što prije zaključiti finalni ugovor o saradnji.

Ona je za sarajevsko “Oslobođenje” navela da obim trgovinske razmjene između BiH i Kine iznosi 115 miliona dolara, od čega je izvoz iz Kine u BiH 61,2 miliona dolara, a uvoz iz BiH u Kinu 53.729.000 dolara.

Bo je ukazala da proizvodi iz BiH zauzimaju samo mali dio na kineskom tržištu, ali su se neki proizvođači vina uspješno plasirali u Kini sa svojim proizvodima.

“Kina je preduzela niz mjera da podstakne uvoz robe iz zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i BiH”, rekla je Bo.

Prema njenim riječima, svake godine u gradu Ningbo održava se investicioni trgovinski sajam “Šesnaest plus jedan”, na kojem se izlažu vrhunski proizvodi iz zemalja centralne i istočne Evrope, a ove godine u junu će biti otvoren stalni paviljon BiH na kome će proizvodi iz BiH imati dugoročan prostor za izložbu i prodaju.

Govoreći o kvalitetu kineskih proizvoda, Bo ističe da, iako se ne može garantovati da je svaki kineski proizvod visokog kvaliteta, ti proizvodi zadovoljavaju razne potražnje tržišta i dobili su priznanja svjetskih potrošača zbog istaknute isplativosti.

Bo je istakla da je kineska ekonomija u fazi transformacije i Kina će se iz velike proizvodne pretvoriti u jaku proizvodnu zemlju, a kineski proizvodi će biti još boljeg kvaliteta.

(Agencije)