Vijesti 12.09.2015.

Kitarović: BiH vidim kao članicu EU uskoro

ČITANJE: 1 minuta

 

kitarovic

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i drugim zvaničnicima Srpske razgovarala o mnogim konkretnim projektima iz oblasti infrastrukture, saobraćajnog, energetskog i drugih vidova povezivanja, ali i o privrednim projektima.

Kitarovićeva je, novinarima nakon razgovora sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, rekla da BiH vidi kao članicu EU i NATO-a što je moguće prije, jer je to uslov za trajni mir, bezbjednost i postojanost svih naroda na ovim prostorima.

-Posebno se isto tako zalažem za ravnopravnost sva tri naroda na cijelom prostoru BiH i ove godine vidim priliku, s obzirom da se obilježava 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se nastavi sa institucionalnom nadogradnjom da bi se omogućila ravnopravnost svih naroda u BiH-kaže Kitarovićeva.

Ona je naglasila da se zalaže za evropski i evroatlantski put BiH.

Kitarovićeva je rekla da je posebno zabrinuta zbog položaja hrvatskog naroda u BiH i naglasila da je za njegov opstanak potrebno ispuniti neophodne političke, privredne i društvene preduslove.

Ona smatra da Hrvatska mora povećati finansijsku i svaku drugu pomoć da bi se obezbijedili uslovi za povratak Hrvata na ova područja, te istakla da su pitanja povratka složena.

(Agencije)