Magazin 28.02.2016.

Klajn: Srbi i Hrvati govore istim jezikom

ČITANJE: 1 minuta
Klajn lingvista
Srpski lingvista Ivan Klajn izjavio je da Srbi i Hrvati govore istim jezikom kao i ranije, ali da ga na žalost pišu pretežno latinicom, zbog čega bi ćirilicu trebalo zaštititi kao ugroženo kulturno dobro.

On je naglasio da je termin srpsko-hrvatski jezik usvojen u svjetskoj slavistici tokom 19. vijeka jer se uvidjelo da je riječ o “dvije varijante istog jezika”, a da je termin srpsko-hrvatski zvanično usvojen Novosadskim dogovorom iz 1954. godine.

-Sigurno je da lingvisti kao Aleksandar Belić ili Mihailo Stevanović, književnici kao Ivo Andrić, Veljko Petrović, Dušan Matić, Oskar Davičo, Desanka Maksimović i drugi ne bi potpisali nešto što se kosi sa njihovim ubjeđenjima. Otuda mislim da dvočlani termin nije izgubio smisao postojanja- rekao je Klajn.

Prema njegovim riječima, Hrvati naprosto ne bi da bilo šta dijele sa omraženim Srbima, dok kod Srba ta “nacionalna alergija” nije tako izražena.

-Međusobna razumljivost je blizu sto odsto, a u lingvistici se smatra da se već pri razumljivosti od 70 do 80 odsto može govoriti prije o varijantama nego o dva zasebna jezika- naveo je Klajn.

On je naglasio da su se, otkada su Bošnjaci počeli da govore o bošnjačkom ili bosanskom jeziku, a “Milovi Crnogorci izmislili nepostojeći crnogorski jezik”, u evropskoj politici javile skraćenice BCS ili BCMS, koje, kako je rekao, predstavljaju kompromis.

-To nije stručni naziv, nego obični kompromis. Niz skraćenica po principu `mi smo vas razabrali, a vi razaberite ko je ko`- kaže Klajn.

(Agencije)