Magazin 09.03.2021.

KLJUČNI ADUT U SPORU DŽONI – SOKOJ: Štulić se pozvao na video snimljen u Banjaluci 1990.

ČITANJE: 2 minute

“Opet lažete”, napisao je Branimir Džoni Štulić na svom Jutjub kanalu u odgovoru na reagovanje Organizacije muzičkih autora Srbije koje je saopštilo da nekadašnji frontmen “Azre” nije njihov član od 1981. godine i da mu stoga ne duguju nikakav novac za šta ih je prethodno optužio.

Branimir Džoni Štulić ne samo da je odgovorio na navode SOKOJ-a da ova organizacija ne ubira prihode na osnovu njegovih dela, jer je iz nje istupio pre 40 godina, već je na svom zvaničnom Jutjub kanalu priložio i skeniranu potvrdu ove institucije za zaštitu autorskih prava muzičara iz 1990. godine, prenosi nova.rs.

Njome SOKOJ potvrđuje da je njegovo potraživanje tantijema za “Azrino” živo izvođenje pesme “Džoni budi dobar” u Banjaluci validno.

Uz printskrin, Štulić je napisao i odgovor koji prenosimo u celosti:

“Zbilja? Na dokumentu lepo piše da će napuštanje proizvoditi dejstvo počev od 31.12.1981. Opet lažete. No ako je tako kako kažete, šta onda znači ova kopirajt tvrdnja, zahtev ili potraživanje (i to opetovano, toliko vam se osladilo i četrdeset godina pod kožu zavuklo) prava na moju pesmu Džoni budi dobar (Johan B. Good), koja je Azra Music iz februara 1982. (kad je javno obelodanjena), kad vi ionako nikakve veze sa kopirajtom nemate, sem ubiranja prihoda ili dažbina po bilo kojem osnovu, pa tako i lažnom, ako već pravi iznaći ne možete. Navika je čudo jedno”.

Podsetimo, SOKOJ je pre dva dana naveo da je “Branimir Štulić istupio iz članstva u organizaciji SOKOJ u septembru 1981. i da mu je tom prilikom saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo od 1. januara 1982. godine”, a prethodno je kantautor i bivši frontmen “Azre” na svom Jutjub kanalu naglasio da od SOKOJ-a “nije primio ni dinara u celokupnom životu“, preciziravši:

“Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50. 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikad nisam video, a sledeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio-difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inozemstvu (koja su daleko platežnija)”, napisao je Štulić, dodavši da SOKOJ nije “prestao sa ubiranjem njegovih prihoda ni po isteku ’81, već su to produžili sve do 1994”, kao i da ga je ova organizacija “svake godine oštetila za milion evra”.

SOKOJ je nazvao “Savezom organizovanog kriminala Srbije”, koje ne samo da mu duguje novac, već i priličnu kamatu.

Međutim, iz ove organizacije su na to reagovali saopštenjem u kojem su istakli i da Štulić nakon istupanja iz SOKOJ-a “nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava” i zaključili:

“SOKOJ, niti bilo koja druga organizacija nisu mogli da ubiraju naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime Štulića”.

(SB)