Biznis 31.05.2021.

KLOKIĆ: Vlada razmatra otvaranje predstavništva Srpske u Kini

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske razmatra otvaranja predstavništva u Kini, koje bi bilo deveto po redu.  

Ovu informaciju je potvrdio ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Denisa Šulića. prenosi capital.ba.

“Svakako je jedan od prioriteta jačanje saradnje sa NR Kinom koja je za nas veoma važan partner i u tom kontekstu i razmatranje mogućnosti otvaranja predstavništva u toj zemlji. Saradnja Srpske sa Kinom je uspostavljena i razvija se kroz potpisane sporazume i projekte prvenstveno iz oblasti privrede (energetika, saobraćaj) i kulture, kao i obrazovanja, zdravlja i drugim oblastima od obostranog interesa”, naveo je Klokić u svom odgovoru.

Dodaje kako je za Vladu Republike Srpske dalje širenje mreže predstavništava značajno i aktuelno pitanje ali da je zbog izbijanja pandemije virusa korona ograničila aktivnosti usmjerene u tom pravcu.

Podsjećamo, predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, osniva Vlada.

Po zakonu u njima bi trebali da se obavljaju poslovi od interesa za Republiku Srpsku u oblasti privredne, naučno-tehničke, kulturne, prosvjetne, socijalne, informativne, sportske i druge saradnje.

Sredstva se obezbjeđuju u budžetu odnosno u okviru budžetskih sredstava stavljenih na raspolaganje Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju za svaku fiskalnu godinu.

Trenutno Srpska ima osam predstavništava: Srbiji, Izraelu, Austriji, Belgiji, Rusiji, Grčkoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Godišnje se za njihove troškove izdvaja oko pet miliona maraka i često su meta kritika da razultati rada nisu opravdali postojanje.

(SB)

Oznake: Kina, Zlatan Klokić